Finans Nyhet

Så blev hoten mot Realtid politik på högsta EU-nivå

Taggar i artikeln

EU-parlamentet Realtid
EU-parlamentet, RealtidEU-parlamentet, Realtid
Publicerad

Idag röstar EU-parlamentet om unionen ska stärka demokratin och mediernas frihet i EU och förbjuda förtalsstämningar mot journalister. Bakgrunden är bland annat Realtids granskning av den svenska finansmannen Svante Kumlin.

Anders Frick

Realtid har i ett flertal artiklar granskat en förestående börsnotering och försäljning av onoterade aktier i Eco Energy World, EEW. Bolaget är registrerat i Storbritannien och företrädaren Svante Kumlin är skriven i Monaco, samtidigt som marknadsföringen i stor utsträckning skett mot intressenter i Sverige.

Svante Kumlin svarade med en stämning i Storbritannien mot Realtid och Realtids enskilda journalister, något som bland annat Publicistklubben, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet ansåg vara helt oacceptabelt.

Att stämma ett mediehus och dess journalister i ett annat land kallas SLAPP (”strategic lawsuit against public participation”) och är ett effektivt sätt att få mediehuset att ödsla tid, kraft och resurser på annat än journalistik.

Annons

Idag är ärendet uppe på högsta nivå genom en omröstning i EU-parlamentet om stärkande av demokratin och mediernas frihet och mångfald i EU. Mer specifikt vill EU förhindra ”otillbörlig användning av civil- och straffrättsliga åtgärder för att tysta journalister, icke-statliga organisationer och det civila samhället”.

Enligt underlaget till EU-parlamentet är tillvägagångssättet med SLAPP alltmer utbrett, och nämner bland annat fallet med den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia som stämdes 47 gånger och sedan mördades.

”Andra beskrivande och alarmerande fall riktade mot oberoende journalister och medier är Realtid Media, som vid upprepade tillfällen hotades av stämning i en annan jurisdiktion än den där rapporteringen i fråga ägde rum, och Gazeta Wyborcza, som fortfarande regelbundet stäms av ett antal offentliga organ och tjänstemän”, står det i underlaget.

Annons

Idag sker omröstningen, som går att följa direkt här>>

Annons