MarknaderNyhet

Storbanker tror på dubbelhöjning av räntan

Stefan IngvesStefan Ingves
Stefan Ingves. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Efter det höga inflationsutfallet på 6,4 procent i aprili tror Handelsbanken att Riksbanken höjer reporäntan med 50 punkter vid kommande räntemöte i juni.

Realtid.se

”Inflationsutsikterna är tydligt i linje med Riksbankens höginflationsscenario, där de förutsåg ett mer hökaktigt agerande”, skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

Bland analytikerkommentarerna efter publiceringen noteras att även Swedbank tror att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter i juni. Därefter väntas höjningarna fortsätta med 25 punkter vid de efterföljande fyra mötena, vilket leder fram till en styrränta på 1,75 procent i april 2023.

Nordea konstaterar att inhemska inflationen tar fart.

Annons

”Sammantaget är stigande priser på tjänster ett tecken på att den inhemska inflationen tar fart, vilket är ett bekymmer för Riksbanken och något som Riksbanken kan påverka med penningpolitiken. Det är ett faktum att Riksbanken kommer att höja räntan i juni – frågan är med hur mycket”, skriver Nordea i en kommentar.

Öhman Fonder tror på räntehöjning med 50 punkter i juni.

– Inflationen var högre än både marknaden och Riksbanken hade räknat med. Det tillsammans med en bredbaserad prisuppgång sänder klara signaler till Riksbanken. Jag tror att inflationen kommer vara kvar på en hög nivå under längre tid än vad Riksbanken spår och då blir det nödvändigt med högre och snabbare räntehöjningar för att få ned inflationen. Vi räknar med att Riksbanken höjer reporäntan i juni med 0,5 procent. Som det ser ut nu tror jag att reporäntan mycket väl kan ligga på 1,5 procent vid årsskiftet, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.

Annons

SEB-ekonomen Olle Holmgren tror att inflationen fortsätter uppåt men SEB håller tills vidare fast vid prognosen om 25 punkters höjning i juni, även om höjning med 50 punkter i juni är helt klart en möjlighet.

”Vi håller fast vid vår prognos om en höjning med 50 punkter i september tills vidare. Headline KPIF väntas nå en topp i maj, men energipriserna fortsätter att vara mycket volatila och inflationen väntas endast sjunka gradvis”, skriver Olle Holmengren i en kommentar.

Viktiga datum att bevaka framöver är: Svenska inflationssiffror för maj som kommer 14 juni, Prosperas inflationsundersökning den 15 juni samt Riksbankens penningpolitiska möte den 30 juni.

Annons
Annons