Sven Hagströmer Foto: Andreas von Gegerfelt
Sven Hagströmer Foto: Andreas von Gegerfelt
Finans

Storägare stoppar personaloptioner i Avanza

Avanzas anställda tappar incitamentsprogram. Storägare "på andra sidan atlanten" godkände inte programmet under Avanzas årsstämma, säger Sven Hagströmer.

Uppdaterad 2017-03-22
Publicerad 2017-03-22

I går hölls Avanzas årsstämma med storägaren Sven Hagströmer som ordförande. I slutet av stämman var det dags att besluta om styrelsens förslag på incitamentsprogram. Incitamentsprogrammet är en fortsättning av de program som Avanza haft under flera år.

Sven Hagströmer var märkbart bekymrad när han under stämman klargjorde att årsstämman måste ha 90 procents majoritet för att få igenom programmen. Förklaringen kom efteråt. Avanzas styrelse fick nämligen beskedet redan dagen innan stämman att förslaget inte skulle nå en majoritet. Sven Hagströmer konstaterade att det betyder en omläxa för styrelsen som får arbeta fram ett helt nytt program.

Det var "stora aktieägare på andra sidan Atlanten" som satte käpparna i hjulen för incitamentsprogrammet som styrelsen självsäkert lagt fram som förslag. Den enda förklaringen som lades fram var att det rörde sig om andra regler här jämfört med där, sa Hagströmer.

Ordföranden konstaterade vidare under stämman att sista ordet ännu inte är sagt och uppgav att styrelsen ska träffa dessa ägare, sannolikt innan sommaren, och då ha ett korrigerat program som "vi verkligen vet kommer gå igenom". De större aktieägarna är för förslaget och anser att detta är viktigt, enligt Sven Hagströmer som står bakom såväl största och näst största ägarposten i Avanza (Creades och Sven Hagströmer med familj).

– Vi återkommer och känner lite skammens rodnad att det inte kan beslutas i dag, säger Sven Hagströmer och efterlyser samtidigt ett bra program som kan passa firman.

Syftet med förslaget till incitamentsprogrammet är att "kunna behålla och rekrytera kompetenta och engagerade medarbetare". Förslaget var en emission av totalt 1.350.000 teckningsoptioner där en option motsvarar en aktie i Avanza. Bolagets aktiekapital skulle vid fullt tecknande öka med totalt högst 3.375.000 kronor. Utspädningseffekten skulle ligga på 4,5 procent.

Realtid.se söker Sven Hagströmer för en kommentar.

Största ägarna i Avanza

Creades – 10,2 procent
Sven Hagströmer, inklusive bolag och familj – 10,1 procent
Capital Group – 6,3 procent
Columbia Threadneedle – 5,3 procent
Sten Dybeck, inklusive bolag och familj – 4,3 procent
Swedbank Robur Fonder – 3,2 procent
Fjärde AP Fonden – 2,9 procent
BlackRock – 2,9 procent
T. Rowe Price – 2,3 procent
Invesco – 2,2 procent
Vanguard – 2,1 procent
Montanaro – 1,8 procent
Oppenheimer – 1,6 procent
Odin Fonder – 1,3 procent
Svenskt Näringsliv – 1,2 procent

Platsannonser