Stockholmsbörsen – från IPO-rally till tvärnit

Taggar i artikeln

Stockholmsbörsen
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Nästan 80 procent av bolagen som har noterats på Stockholmsbörsen sedan 2020 handlas under sitt introduktionspris. Aktier i 160 av de 203 bolag som börsnoterades under perioden är nu värda mindre än när de noterades, visar uppgifter sammanställda av Bloomberg. 30 bolag har förlorat 90 procent eller mer av sitt värde.

Realtid.se

Även några av Sveriges största börsintroduktioner de senaste åren, som Volvo Car AB, har tappat rejält. Biltillverkaren, som kontrolleras av Kinas Zhejiang Geely Holding Group Co. är ned med 31 procent från sitt introduktionspris på 53 kronor i oktober 2021, och slog ett nytt rekordlägsta nu i veckan.

Storskogen är ned med 68 procent från sin notering i oktober 2021 och mjukvaruföretaget Cint AB har gått ner 85 procent sedan noteringen i februari 2021

De fyra bolagen som står för de största börsintroduktionerna i Stockholm sedan 2020 har sett cirka 12,6 miljarder dollar av sitt sammanlagda börsvärde utplånas när aktier har sålts av, enligt Bloombergs uppgifter.

Annons

Bland de börsintroduktionsaktier som har utvecklats bättre än genomsnittet finns verkstadsföretag som Engcon AB, som tillverkar entreprenadmaskiner och som har mer än fördubblats sedan noteringen i juni förra året.

Dåliga resultat på en nästan sovande IPO-marknad ökar motståndet för nya noteringar. Inte ett enda företag har debuterat på Stockholms huvudlista hittills i år.

Stoppet står i skarp kontrast till 2021, då Stockholm var Europas näst största noteringsplats, endast överträffad av London.

Annons

– Vi har haft en period där många inte har velat investera på grund av osäkerheten kring förutsägbarheten för framtida värderingar i olika sektorer. Men vi ser nu att man börjar förstå vart inflationen är på väg, och man har en bättre förståelse för ränteutvecklingen. I och med denna ökade tydlighet så ökar också riskaptiten, framförallt inom tillväxtsektorer, sa Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq till Realtid för ett par veckor sedan.

Under 2022 var det trögt på M&A-marknaden, men nu börjar det lossna och ta fart igen, kanske delvis en effekt av låga börskurser. Det sa Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, till Realtid i samband med Åre Business Forum.

– De trender som vi ser i den internationella miljön ser vi också i Norden och Sverige. Och just nu är det möjligheternas möjligheter. Vi ser att en del bolag har blivit billigare och att bolag med stark balansräkning kan förvärva de som är något svagare, sa Jan Olsson då.

Annons

Annons