Finans Nyhet

Stabelo letar efter fler bolånetagare

Just nu behöver Stabelo få in fler bolån berättar vd och medgrundare Hampus Brodén. Foto: SEB/Stabelo.Just nu behöver Stabelo få in fler bolån berättar vd och medgrundare Hampus Brodén. Foto: SEB/Stabelo.
Just nu behöver Stabelo få in fler bolån berättar vd och medgrundare Hampus Brodén. Foto: SEB/Stabelo
Publicerad
Uppdaterad

Bolåneinstitutet Stabelo är inte längre exklusiv för Avanza utan har nu även lierat sig med Avanza-konkurrenten Nordnet. Syftet är att öka bolånestocken.

Sverker Brundin

Fram tills nyligen har Stabelo av många betraktats som närmast synonymt med Avanza. Så är det inte längre. Visserligen kommer nästan alla kunder från Avanza, men nu har Stabelo också inlett ett samarbete med Avanzas storkonkurrent Nordnet.

– Med vår finansiella modell befinner man sig alltid i en flaskhalssituation. Nu har vi lyckats så väl med att få ett intresse bland svenska pensionsbolag att flaskhalsen har förflyttats till utlåningssidan, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare på Stabelo.

Vad tycker Avanza om det?
– Det får du fråga Avanza om. Men Avanza äger nästan 30 procent av Stabelo, det är den största enskilda ägaren. Avanza har antagit ett ägarperspektiv och säger att det ”makes sense”.

Annons

Stabelos modell är inspirerad av liknande bolag i Nederländerna. De flesta bolåneinstitut finansierar sig med bostadsobligationer. Stabelo stoppar istället bolånen i en fond som säljer fondandelarna till svenska pensionsbolag.

Investeringsfonden heter Stabelo Fund 1 och ägs av Stabelo Asset Management. Det ingår i sin tur i Stabelo Group, där ytterligare ett dotterbolag är Stabelo AB, det företag som sköter bolånen.

I torsdags kom en pressrelease om att fonden emitterar 260 miljoner kronor i ett vinstandelslån till kursen 100,0625 procent. Det noteras för handel vid NGM på listan Debt Securities.

Annons

– Fonden emitterar vinstandelslån varje månad. Den fungerar ungefär som en private equity-fond som får investeringsåtaganden från investerare. När man vill investera drar man på de åtagandena och då ger vi ut bolån i Stabelo AB. En gång i månaden säljer Stabelo AB över alla lån man har till fonden.

Stabelo tjänar pengar genom att ta ut en avgift för förvaltningen av fonden. 

– Ett traditionellt bolåneinstitut har har en räntemarginal mellan uträntan till kund och räntekostnaden. Vår räntemarginal är noll. Vi skickar över allt till pensionsbolagen.

Annons

I vilken takt vill ni öka den utlånade volymen?
– Vi växer successivt hela tiden, men investeringsåtagandena växer snabbare. I dagsläget har vi lånat ut 12 miljarder kronor, men vi har har ett väsentligt större intresse än så.

De flesta större banker har en modell där bolånetagaren får förhandla om en rabatt för räntan. Den blir ofta bättre om bolånetagaren även lägger andra åtaganden hos banken, som sparande i pensionsfonder. Rabatten går ut efter en viss period och då behöver bolånetagaren hålla koll och kanske förhandla på nytt för att inte hamna på listräntan.

Stabelo tittar på de sex största bolånegivarna och försöker varje månad hålla en rabatt jämfört med snitträntan hos de stora. Denna har under Stabelos livstid legat runt 25 punkter. Rabatten gäller alla och aktuell ränta framgår av hemsidan.

– Det finns nästan alltid någon som har en kampanj och därför kan vi aldrig garantera att vi i varje ögonblick har det bästa erbjudandet. Baksidan med kampanjerna är att de är tillfälliga, säger Hampus Brodén.

– Det finns också exempel på aktörer som erbjuder väldigt attraktiva räntor men samtidigt kräver att man köper en tjänstepension. Det är ofta svårt att tillgodogöra sig vad det faktiskt kostar. Men som professionell bedömare kan man konstatera att det är extremt oattraktivt prissatt. Motsvarande tjänstepensionsprodukt hade du kunnat få gratis hos Avanza.

I samma veva som Stabelo startade tillkom flera liknande aktörer, där flera lanserade 2018. Enkla har fortfarande inte kommit igång med något skarpt erbjudande. Schibsted-ägda Hypoteket framstår däremot som närmsta direkta konkurrent till Stabelo, med en likartad affärsmodell. Största skillnaden är att Hypoteket vänder sig direkt till slutkunden medan Stabelo framför allt går via distributörer.

– Distributörerna tar ut en avgift. Men våra och Hypotekets räntor ligger nära varandra och har gjort det hela tiden. De måste lägga pengar på marknadsföring, men det slipper vi.

I december förvärvade Nordax 9 procent av Stabelo och inledde ett samarbete. Än så länge har det inte inneburit något konkret. Men Stabelo ingår nu i Nordic Capital-gruppen, där även Nordnet finns med.

Hade det inte varit ännu bättre om Nordic Capital investerade direkt i er?
– Det var en för liten investering för det. Nu är det en indirekt investering. Nordic Capital är duktiga på finanssektorn och det finns en viss sfärdynamik.

Vad gäller Stabelos affärsmodell är Hampus Brodén särskilt nöjd med hur mycket pengar bolaget enligt honom sparar åt bolånetagarna. Inte bara för att räntorna är låga. I ett större perspektiv menar han att det är bolånetagarna som också lånar ut bolånen till sig själva via pensionsbolagen, men via en massa olika mellanhänder. 

– Med vår modell är det mindre avbränning. Vi har sparat åtskilliga tiotals miljoner per år för svenska pensionssparare. Det blir mer ju högre värdet på portföljen blir.

Stabelo grundades 2016 av Hampus Brodén, Wilhelm Moberg och Michael Ingelög.

Företaget lånar ut direkt till kunder via sin hemsida men går främst via distributörer. Framför allt Avanza, men även Lärarnas riksförbund. Sedan förra veckan är också Nordnet distributör.

 

Annons