Till kraftbolagen har vi bara ett budskap och det är enkelt; städa ur era verksamheter eller förlora kunder och investerare, säger Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.
Fonder

SPP rensar ut fler kraftbolag från fondportföljerna

SPP Fonder tar ytterligare ett krafttag mot kraftsektorn och exkluderar nio bolag från portföljerna.

Uppdaterad 2017-11-17
Publicerad 2017-11-17

SPP fonder meddelar i dag att man tagit ytterligare ett krafttag mot Kraftsektorn. För att vi ska uppnå klimatmålen som beslutades för två år sedan i Paris (COP21) måste kraftsektorn öka takten. SPP Fonder skriver att många bolag i kraftsektorn har flera energislag i sina portföljer och förflyttar successivt sin affär mot de bättre förnybara alternativen. Dock gör inte alla detta och enligt SPP Fonder går det inte tillräckligt fort.

– Vi valde för fem år sedan att exkludera alla renodlade kolbolag, samt kraftbolag som hade mer än 30 procent av sin verksamhet från kol, från våra portföljer. Bolagen vi behöll, var bolag vi bedömde hade potential att ställa om. När vi inte ser att förändringen går tillräckligt fort eller vi märker att det kanske rent av går i fel riktning måste vi dra öronen till oss och agera, säger Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.

De bolag som SPP Fonder nu väljer att exkludera från portföljerna är Eskom Holdings Ltd, PGE (Polska Grupa Energetyczna), Uniper SE, Genting International Plc/ Genting Berhad, TNB (Tenaga Nasional Berhad), Kyushu Electric Power, Origin Energy Limited, EDP - Energias do Brasil S.A, Rwe Ag och Power Assets Holdings Limited.

– Många bolag har en mix av flera energislag i sin affärsverksamhet. Inklusive förnybart. Tidigare har vi resonerat att vi i vissa bolag vill vara med på skiftet mot en mer hållbar affärsverksamhet, men nu väljer vi att klippa de sista banden och succesivt fasa ut de bolag som vägrar släppa taget om kol. Till kraftbolagen har vi bara ett budskap och det är enkelt; städa ur era verksamheter eller förlora kunder och investerare.

– Intresset för våra fossilfria fonder visar också att våra kunder vill vara med på en helt annan resa och markera med sitt kapital vilken framtid de vill se. På bara ett och ett halvt år har våra tre nya fossilfria PLUS-fonder attraherat över 10 miljarder. En siffra som talar för sig själv. Vi har även infört fossilfria kriterier på ytterligare sex fonder och ser att detta är en riktning våra kunder vill att vi går, avslutar Åsa Wallenberg.

Platsannonser