Finans

Spår 10-15 procents ras för europeiska aktier

Förvaltaren tror Storbritanniens befolkning röstar för att stanna i EU men investerare bör avvakta med investeringar i riskfyllda tillgångar till efter den 23:e juni.

Uppdaterad 2016-06-16
Publicerad 2016-06-16

Om nästa veckas folkomröstning slutar i ett Brexit kan europeiska aktiemarknaden rasa med tio till 15 procent på kort sikt på grund av en förhöjd osäkerhet.

Det skriver kapitalförvaltaren AXA Investment Managers i en omfattande Brexit-analys. Den omedelbara effekten av en majoritetsröst för ett EU-utträde blir betydande men trots det inte lika kraftig som under den senaste finanskrisens utbrott.

Situationen innebär dock inte att bolagens intäkter påverkas nämnvärt eftersom eurozonens exponering mot Storbritannien bara utgör fem procent av intäkterna. Med undantag för finansiella sektorn klarar sig bolagen ganska bra, men aktieinvesterare är främst exponerade mot risker som drivs på av en generell korrelation marknaderna emellan, skriver Axa.

"Korrelationen är nästan 90 procent mellan de två marknaderna. Med tanke på att de nästan går hand i hand tror vi på en lika stark reaktion från båda under de kommande veckorna, innan marknaden återfår förtroendet antingen tack vare fler penningpolitiska åtgärder eller en övertygelse om att värderingarna blivit tillräckligt låga för att kompensera för förlusterna", framgår det av analysen.

AXA:s prognos är att ECB fortsätter med ytterligare kvantitativa åtgärder för att dämpa volatiliteten i fall av Brexit. Tron är att ECB utökar stödköpen med 10 miljarder euro och förlänger programmet till 2018.  

Däremot tror kapitalförvaltaren inte att en Brexit är en systemisk händelse eller att det leder till en omfattande finanskris. Effekten på amerikanska och globala aktiemarknader väntas också bli tämligen dämpad.

 

Platsannonser