”Skillnaden mellan Ryssland och omvärlden blir enormt stor”

Taggar i artikeln

Ryssland
Publicerad
Uppdaterad

Snart kommer inflationen i Ryssland att rusa till 50 procent och 1 dollar kosta 200 rubel, spår Anders Åslund, tidigare rådgivare i Boris Jeltsins regering. ”De prognoserna är inte orimliga”, säger Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB.  

Annelie Östlund

Anders Åslund, nationalekonomen och Rysslandsexpert tillika tidigare rådgivare i Boris Jeltsins regering, säger till tidningen Näringslivet att det bara är en tidsfråga innan rubeln kraschar.

– Efter invasionen av Ukraina föll rubeln från 70 till 120 dollar. Efter det har rubeln förvisso glidit tillbaka något, men det beror på att valutamarknaden är utomordentligt reglerad. Men det kommer inte att kunna fortsätta framöver, säger Anders Åslund till TN.

När kraschen kommer blir fallet stort, säger Anders Åslund och spår att 1 dollar då kommer att kosta 200 rubel, att inflationen rusar till 50 procent medan landets BNP faller inom intervallet 15 till 20 procent.

Annons

Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB, anser att Åslunds prognoser befinner sig ”inom rimlighetens gränser”. Men säger att det som kommer att avgöra rubelns öde är hur snabbt de europeiska länderna slutar att köpa gas och olja från Ryssland.

– Om det sker gradvis – vilket nu verkar bli fallet – kommer Ryssland att hinna ställa om exporten – särskilt av olja – till Kina och eventuellt Indien. Då kommer ryska rubeln inte att påverkas lika mycket.

Men även om nedtrappningen sker gradvis, och Ryssland hinner ställa om, kommer sanktionerna inte att förlora sin udd.

Annons

– Poängen med sanktionerna är delvis att göra det kostsammare för rysk ekonomi att växa. I och med att kreditlinjerna från USA och Europa – där de stora bankerna finns – torkat upp har Ryssland ingen annanstans att vända sig än Kina och möjligen Indien. Men det betyder att räntorna kommer att gå upp, och ju högre räntorna blir, desto mindre investeringar och desto dyrare blir det att konsumera. Det leder till att rysk ekonomi växer långsammare och ryssarna bli fattigare jämfört med resten av världen, säger Per Hammarlund.

En annan effekt av sanktionerna är att importen av viktiga komponenter från väst stoppas.

– Det gäller framför allt halvledare där merparten importeras från Taiwan via licenser från USA. Det kommer att leda till totalstopp för bilindustrin och andra tunga industrier. Landets största fabrik för stridsvagnar i Nizjnij Tagil kommer att avstanna helt. På kort sikt kommer det saknas material för att bedriva krig, säger Anders Åslund till TN.

Annons

Per Hammarlund säger att Ryssland till viss del kommer att kunna ersätta importen med inhemsk teknologi – men att det kommer att ta tid och kräva investeringar.

– Till viss del kommer Ryssland också att kunna importera kinesisk teknologi. Men vår bedömning är att det finns en hel del insatsvaror som man svårligen kommer att kunna ersätta så snabbt. Det kommer att märkas av nästa år och framåt.

På längre sikt kommer Vladimir Putins politik och Rysslands isolering leda till att landet ohjälpligt halkar efter.

– Om fem–tio år kommer skillnaden mellan Ryssland och omvärlden vara enormt stor. Ryssland kommer kanske att växa med mellan 0 och 1 procent, säger Per Hammarlund till Realtid.

Idag går nästan hälften av Rysslands olje- och gasexport till EU. Men att EU nu ska göra sig oberoende av rysk energi innebär inte bara att Ryssland måste styra om exporten till länder som Kina. Ryssland pariastatus innebär också att landet får sämre betalt för den olja och gas man exporterar.

– Rysk olja säljs redan till en rabatt på mellan 30 och 35 dollar per fatet. Förut låg den rabatten på mellan 1 och 5 dollar. Men vad Ryssland har gjort är att man har ökat exporten för att kompensera för prisnedgången, säger Per Hammarlund.

Annons