Annons

Annons

Ryssland

Den svaga utvecklingen för oljepriset slår just nu hårt mot Putins Ryssland. Landet halkar efter EU alltmer och läget börjar bli prekärt för många vanliga människor i landet.

Penningtvättsskandalen i Baltikum, där tidigare Danske och nu också Nordea smittats, har förvandlat nordiska banker från att vara en grupp skinande föredömen i Europas bankvärld, till att bli en ganska solkig församling. Det är dags för en lite mer självkritisk hållning både till vår egen självbild och till de nordiska bankernas arbete med att bekämpa korruptionen, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Danske Bank genomförde under ett enda år kontroversiella och lönsamma finansiella transaktioner av typen mirror trades för nästan 90 miljarder kronor med ryska kunder. Transaktionerna skapar en stor risk för penningtvätt.

Det finns både legala och illegala transaktioner när ryssar placerar pengar i banker i Estland. Det påpekar Torbjörn Becker, som är chef för Östekonomiska Institutet vid Handelshögskolan, när han ger sin syn på de stora utländska betalströmmarna genom estniska banker, däribland Swedbank.

Det svenska finans- och investmentbolaget Rise Capital plöjer ny mark i Ryssland. Genom projekt har bolaget som första aktör någonsin finansierat förskolor och skolor som byggts i ryska arktis med ett OPS-upplägg.

I krisdrabbade Ryssland växer skuggekonomin. I gamla plåtskjul, ofta före detta garage, i städerna frodas det inofficiella affärslivet.

I ett OS i penningtvätt skulle Ryssland troligen ta hem en storseger. För att förstå effekterna av den utbredda ryska penningtvätten och hur de påverkar de västliga finansmarknaderna behöver vi djupare insikter om det ryska systemet och bakgrunden till hur det fungerar, skriver Rysslandskännaren Vilhelm Konnander i en gästkrönika.

Sidor