Finanspolitik

Skarp politisk kritik mot aktieutdelningar i rådande läge

Finansmarkandsminister Per Bolund varnar nu såväl bankerna som andra bolag för att ge aktieägarutdelning.

Publicerad 2020-03-24

Per Bolund anser att det skulle sticka i ögonen på människor som nu är oroliga för ekonomin om bankerna skulle ge utdelningar till aktieägarna. 

– De bör tänka sig för väldigt noga, säger Per Bolund till Dagens Industri, DI.

Han anser att det är direkt olämpligt av bankerna att göra utdelningar i det svåra läger som nu råder. Per Bolund tycker samtidigt att aktieägarna ska tänka långsiktigt.

– Man har fått goda vinster i bankerna tidigare år, säger han.

Varningen till bankerna följs upp med en skarp förmaning:

– Vill man att staten tar sitt ansvar måste bankerna också visa att de tar sin del av ansvaret. Det är så klart avgörande för ett fungerande samarbete, säger Per Bolund till DI.

Det gäller även andra företag – Volvo har exempelvis fått kritik från många håll för att man genomför stora permitteringar och säger upp konsulter samtidigt som man planerar en utdelning på uppåt 12 miljarder kronor.

– Jag tycker att företagen bör fundera väldigt noga på att se till att man har en fungerande samhällsekonomi. Det är något vi alla i slutändan tjänar på, säger Per Bolund. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson instämmer i åsikterna. Till DI säger han att de företag som vill ha statens hjälp inte samtidigt bör dela ut pengar.

Platsannonser