FinansNyhet

”Sitt inte still i båten”

Världens börser faller under måndagen till följd av oro för coronaviruset. Stockholmsbörsen är en av de som tappar allra mest. foto: Pixabay.Världens börser faller under måndagen till följd av oro för coronaviruset. Stockholmsbörsen är en av de som tappar allra mest. foto: Pixabay.
Världens börser faller under måndagen till följd av oro för coronaviruset. Stockholmsbörsen är en av de som tappar allra mest. foto: Pixabay.
Publicerad

Hur ska man agera när det stormar på börsen? Sitt inte still i båten, säger en expert. 

Sverker Brundin

Johan Såthe

Det faktum att Coronaviruset under måndagen på allvar sprider sig utanför Kina och har orsakat krisstämning i såväl Italien som Iran och Sydkorea har ordentligt skrämt upp Stockhomsbörsen. Även en mängd börser över hela världen har fallit stort. Det började på måndagsmorgonen med fall i Asien, där särskilt sydkoreanska Kospi direkt sjönk 3 procent och för närvarande ner närmare 4 procent. London är ned 3,26 procent och Frankfurt 3,41. I skrivande stund på måndag eftermiddag är svenska OMX ner med närmare 4 procent.

– Nu bör man justera sina portföljer och inte lyssna på dem som säger sitt still i båten. Coronaviruset kommer inte att slå ut mänskligheten utan kommer att blåsa över. Det man kan göra är att sälja av aktier med vinster och aktier som man inte tror på långsiktigt. Däremot kan man också börja leta efter aktier som man tror långsiktigt på och möjligen börja köpa dessa. Atlas Copco är en aktie som borde få ordentligt med stryk men det är en aktie som alldeles säkert också kommer att komma tillbaka. Tajming är a och o, säger Anders Elgemyr, strateg på corporate finance- och analyshuset Carlsquare.  

Han tror att oron kommer att fortsätta på de finansiella marknaderna den närmaste tiden, med fokus på virusets utveckling och vilka motåtgärder centralbankerna kommer att gå in med.

Annons

– Räkna med nya stöd som spontant kan lyfta börserna. Det är en slagig börs där många kan bränna sig. Det är också presidentval i år vilket brukar vara börspositivt, säger Anders Elgemyr.

Kinesiska företag har svårt med finansieringen till följd av oron och man bör räkna med en ökning av konkurserna. Samtidigt faller räntorna generellt brant, så bolag som kan visa säkerheter har fortsatt lätt att låna medan de som är utan säkerheter får det svårare.

Kommer vi se flytt av kapital till säkrare typer av placeringar, i så fall vilka?
– Det pågår redan. Det är rally i guld, obligationer och amerikanska dollar, säger Anders Elgemyr.

Annons

Tomas Almgren, chef på corporate financebolaget Valentum Partners upplever inte att kortsiktiga börsrörelser har en påverkan på M&A-marknaden, däremot finns det väll dels en oro för en global recession vilket på sikt kan ha stor negativ påverkan på M&A.

– Även kortsiktigt att bolag med exponering mot tillverkning eller underleverantörer i Kina kommer underprestera under första halvåret 2020. Det finns också en risk att svenska banker blir mer försiktiga till utlåning till industribolag och andra bolag med stor exponering mot Kina, säger Tomas Almgren.

Hur agerar du själv nu?
– Privat har jag köpt lite aktier under morgonen, men framförallt bolag med hög utdelning och i mitt tycke låg exponering mot både marknadsrisk och Kina.

Annons

Sean Hamilton George är CIO – Chief Investment Manager – på Hedgefonden Strukturinvest:

– Vi positionerade oss svagt kort/neutralt till marknaden den 20:e februari, och vi har idag tagit lite vinster och delta-hedgat delar av våra säljoptioner. Vår korta EGS-korg har fungerat väl som ”virus-hedge”. Idag tog vi hem vinst i Lufthansa men totalt sett så är portföljen fortfarande kort till neutral,

Hur ser du på den närmaste tiden för de finansiella marknaderna?
– Fram tills vi förstår den verkliga vidden av virusets spridning i väst kommer vi ha en volatil marknad. För oss är detta en möjlighet som vi ska ta till vara på. Detta genom att ta vinster och/eller hedga ut våra positioner som gynnas av högre volatilitet, samt svänga tillbaka till en långpositionerad portfölj.

Kinesiska företag har svårt med finansieringen till följd av oron. Hur påverkar situationen företagens finansiering generellt under året?
– Centralbankerna och stater kommer att göra vad som krävs för att stötta bolagen. Italien är redan ute med signifikanta åtgärder. Men det finns inte någon stimulans i världen som kan tillverka och leverera de komponenter som saknas i leverantörskedjorna till följd av virusutbrottet.

Hur tänker du i övrigt?
– I vår värld så är det väldigt stora prisrörelser i obligationer och i kredit generellt. Vikten av att ha likvida instrument får inte underskattas. Utan likvida innehav kommer inte en förvaltare ha förståelse för hur deras portföljer kan hantera dessa situationer, och om eller när de tvingas sälja kommer det vara till ett pris de inte kan förutspå.

Hur stort tror du börsfallet kommer att bli?
– Vi skulle inte bli förvånade om vi slutar med en sättning på runt 10 procent. Det beror helt på hur viruset sprider sig.

Tror du hedgefonderna kommer klara sig bättre än de gjort förr?
– Vår portfölj är rustad för det som sker nu. Vi kan inte uttala oss hur andra kommer att prestera.

Kommer vi se flytt av kapital till säkrare typer av placeringar, i så fall vilka?
– Vi ser det redan, mycket pengar flödar in till fixed income. Vi själva har haft inflöden på omkring 20 procent hittills i år. Detta ser ut att fortsätta, vilket är positivt. Investerare bör äga fonder eller tillgångar som kan hantera rörelserna vi ser i marknaden, säger Sean Hamilton George på Strukturinvest.

Den oberoende ekonomen Claes Hemberg manar till lugn i börsstormen.

– Corona har vi diskuterat i över en månad. Nu plötsligt kom börsfrossan. Kom ihåg att den som säljer under press antagligen är den stora förloraren. Eftersom fakta snabbt kan återskapa framtids- och börstro. Jag själv: har lagom stor andel kassa. Och avvaktar. 

Hur ser du på den närmaste tiden för de finansiella marknaderna?
– Det blir en skakig börs till vi vet: Ett, att viruset bromsats. Och två, att effekterna kan fördjupa eller förlänga den nu milda lågkonjunkturen. 

– Stimulanser i form av sänkta räntor eller trycka pengar hjälper inte. Nu är det bara att härda ut corona. Viruset blir antagligen bara ett hack i kurvan, säger Claes Hemberg.

Kinesiska företag har svårt med finansieringen till följd av oron. Hur påverkar situationen företagens finansiering generellt under året?
– Kinesiska staten lär skydda sina bolag. Senaste årets emissionsvåg lär däremot få ett tvärt stopp. I västvärlden kan detta tvinga ett gäng nystartade bolag och små bolag som saknar pengar att kasta in handduken. En sund städning, kort sagt.

Hur tänker du i övrigt?
– Kina har efter Sars 2003 byggt upp bättre virusskydd. Men Kina är idag en långt mer central del av vår globala ekonomi. Dessutom gör fler affärsresor och turism att virus sprids fortare än förr. Det gör de globala effekterna av viruset svåra att sia om, på kort sikt. Men världsekonomin stannar inte på grund av ett virus med två procents dödlighet.

Hur stort tror du börsfallet kommer att bli?
– För en månad sedan skrev jag att corona kan kosta börsen minus 5 procent. Nu är nästa anhalt minus 10 procent. Men så fort vi har fakta kan den studsa upp igen. Varje dödsfall är tragiskt. Men vi måste komma ihåg att vanliga influensan orsakar över 100 000 dödsfall varje år.

Tror du hedgefonderna kommer klara sig bättre än de gjort förr?
– Närmaste veckorna kan hedgefonder klara sig hyfsat. Men vad är det för nytta, när de inte klarar normal börs. Nej, de kommer inte in i värmen.

Kommer vi se flytt av kapital till säkrare typer av placeringar, i så fall vilka?
– Kontanter. Eftersom börskast av så här snabb karaktär kan vara över inom några vecko – får vi hoppas. Några lär springa till fastigheter, men de är ju redan dyra, så de undviker jag.

Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktespararna, tycker att rekylen på aktiemarknaden känns väntad.

Hur agerar du i börsfallet?
– Sitter lugnt i båten. Marknaden har varit glödhet och den här nedrekylen är väntad. Ännu är det inte dags att fiska med den stora håven, men breda nedställ skapar möjligheter.

Hur ser du på den närmaste tiden för de finansiella marknaderna?
– Osäkerheten kring coronaviruset är stor och dess realekonomiska effekter är svåra att förutsäga. Panik är i regel svårt att modellera, men när väl bollen är satt i rullning kan det gå fort. Just nu bevakar jag mer illikvida instrument, där det snabbt kan bli stress.

Kinesiska företag har svårt med finansieringen till följd av oron. Hur påverkar situationen företagens finansiering generellt under året?
– Det kinesiska banksystemet är otroligt komplext och finansieringsflöden är svåra att följa. Jag tror att PBOC (Kinas centralbank, reds anm) kommer behöva mer kraftfullt kommande veckor. Även i Hongkong är stressen stor.

Hur tänker du i övrigt?
– Fortsätt med det som fungerar. Bred indexexponering med selektiva aktieval är det som gäller för de allra flesta. Jobba noggrant med portföljkonstruktionen och sprid riskerna. 

Hur stort tror du börsfallet kommer att bli?
– Verkstad har gått lite för bra på sistone, där tror jag sättningen kommer bli större. Men på indexnivå ligger mellan 10-15 procent i korten.

Tror du hedgefonderna kommer klara sig bättre än de gjort förr?
– Det tror jag absolut. Men inom hedgefondvärlden gäller det att vara otroligt selektiv. I Aktiespararens fondportföljer har vi rekommenderat de bästa alternativen på marknaden. Jag tror att fonder med ett lång/kort-mandat kommer glänsa kommande månader.

Kommer vi se flytt av kapital till säkrare typer av placeringar, i så fall vilka?
– Ädelmetallerna har redan brutit ut från en flerårig konsolidering. För guldet ligger 1 700 dollar per uns inom räckhåll. I Aktiespararens kortsiktiga portfölj har Lundin Gold seglat upp som näst största innehav. Aktien plockades in på runt 50 kronor för några månader sedan och trenden ser bra ut.

Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att börsens reaktion är dramatisk.

– Verkligheten har kommit ikapp börsen, som fortsatt mot nya rekordnivåer trots varningar om coronas effekter. Nu vet vi att det kommer att slå mot produktion och försäljning bland annat i våra stora svenska exportbolag för vilka Kina är en viktig marknad. I flera av dem står exempelvis Kina för över 10 procent av försäljningen.

– De prognoser som gavs i samband med Q4-rapporterna kan ha blivit irrelevanta, eftersom corona i princip kom mitt i rapportperioden. Det vore konstigt om vi inte fick se justeringar, och därmed vinstvarningar.

– Tills vi vet i hur många kvartal bolagen kommer att störas lär det vara oroligt på börsen. Men på längre sikt tycker jag fortfarande att förutsättningarna finns för att börsen kan fortsätta gå bra, i princip helt tack vare låga räntor.

Enligt Frida Bratt ska man vara försiktigt med att överdriva vad dagens börsfall kan betyda framöver.

– Det är ett stort och dramatiskt börsfall men vi har sett den här typen av nedställ, på över 3-4-5 procent enskilda dagar förut utan att det är tecken på att något större komma skall. Senast i augusti förra året när oron var som störst kring den negativa avkastningskurvan.

– Visst har börsen stigit till höga nivåer men med tanke på ränteläget kan man fråga sig vad en hög värdering egentligen är i det här klimatet. Jag tror att vi kan ha en orolig period framför oss med lite varannan dags-oro för corona, men jag tror ändå att bakslaget framför allt gäller på kort sikt. I det längre perspektivet har jag fortfarande en positiv syn på börsen.

Vad säger du om hedgefondernas förmåga att leverera under rådande marknadsläge?
– Hedgefonderna har tyvärr i mångt och mycket inte lyckats leverera i enlighet med sitt grundläggande uppdrag; att skapa avkastning oavsett marknadsläge. Titta bara på hösten 2018. Som grupp har de haft svårt att hänga med i marknadens svängningar och dessutom är lågräntemiljön tuff för dem.

Det som Nordnets sparare verkar hedga med är investeringar i guld.

– Vi ser redan idag hur sparare köper guld. Guld är den börshandlade produkt som är allra mest omsatt av alla börshandlade produkter hos oss på Nordnet idag. Guld har dessutom varit populärt faktiskt både under hela fjolåret, trots börsuppgången.

– Det tycks som om sparare inte vill lämna börsen helt, i enlighet med det FOMO (fear of missing out, reds anm) som gällt för hela marknaden, men har guld som komplement i portföljen. Det lär fortsätta, säger Frida Bratt.

Annons