Finans Nyhet

Sibneftaffär – guld för Abramovich

Publicerad

Den köpgalne Chelseaägaren Roman Abramovich cashade hem cirka 100 miljarder kronor efter att ha sålt sina andelar i oljebolaget Sibneft till det statliga bolaget Gazprom. Detta har gjort Abramovich till en av de rikaste i världen och Chelseas rivaler bör därmed känna viss oro inför framtiden.

Med hundra miljoner kronor till på fickan kan Roman Abramovich nu köpa alla klubbarna i Premiere League om han så önskar. Toppspelare runt om i världen kan bli hett villebråd. Abramovich har nämligen gjort sig känd på att dammsuga marknaden på duktiga fotbollsspelare. Sedan köpet av Chelsea 2003 för 140 miljoner pund har han redan hunnit spendera 250 miljoner pund, cirka 3,2 miljarder kronor, på att värva spelare. Chelsea har i dag Europas utan tvekan starkaste trupp.

Försäljningen av Sibneft gör Abramovich till en av världens rikaste. Räknat i likvida medel är det få som kan mäta sig med honom. Enligt brittisk press uppgår de likvida tillgångarna nu till 8 miljarder pund, cirka 105 miljarder kronor.

Vinsten på den investering han gjorde i Sibneft på 90-talet uppgick till hela 12.000 procent. Under åren har han använt vinsterna från bolaget för att spä på sin egen förmögenhet. I juli förra året plockade han personligen ut 780 miljoner pund, cirka 10 miljarder kronor, i utdelning.

Annons

För två år sedan sålde Abramovich även av sina andelar i den ryska aluminiumtillverkaren RusAl, vilket gav honom cirka 13 miljarder kronor. Han har även sålt av sin andelar i ryska Aeroflott och biltillverkaren Gaz.

Roland Nash, chef för Investmentbanken Renaissance Capital i Moskva, uppger till brittisk press att det varit tydligt att Abramovich velat sälja av sina ryska tillgångar under en lägre period.

Med tanke på hur det gått för flera andra av de på 90-talet så framgångsrika oligarkerna är det kanske inte så dumt att flytta sina tillgångar väster ut. Flera oligarker som till exempel Boris Berezovsky, tidigare Abramovich mentor, har tvingats lämna landet. Andra som Michail Chodorkovsky sitter bakom lås och bom.

Annons

– Han har dyra hobbys i väst och har redan mer pengar än han kan spendera. Han är dessutom den som lyckats bäst av alla oligarker i Ryssland. Det här blir en skön pensionering för 38-åringen, säger Roland Nash.

All kontakt med moderlandet verkar inte brutna än. Abramovich kommer att fortsätta som guvernör för regionen Chukotka i norra Ryssland.

Annan uppväxt

Abromovich livsstil i dag skiljer sig avsevärt från den han växte upp med som föräldralös i södra Ryssland. Hans moder dog 1967 efter en dåligt genomfört abort när Roman Abramovich var ett år gammal. Abramovich fick då stå i matköer i det då bankrutta Sovjetunionen för att äta sig mätt om dagarna.

Annons

Efter ett par år som soldar i Röda armén inledde han sin affärskarriär genom att sälja gummiankor i sin lägenhet i Moskva.

Sina första riktiga pengar tjänade Roman Abramovich genom att sälja olja från raffinaderiet i Omsk. Den store industrimannen Boris Berezovsky tog honom under sina vingar och introducerade honom för President Boris Jeltsins inre krets, det blev Roman Abramovichs nyckel till framgång.

När sedan Boris Berezovsky hamnade i onåd hos den ryska regeringen och tvingades till landsflykt i Storbritannien låg vägen öppen för Roman Abramovich.

Genom sina goda kontakter inom Kreml kunde han börja bygga sitt imperium. Han köpte 76 procent av Sibneft, Rysslands femte största oljebolag, 50 procent i det ryska aluminiummonopolet RusAl samt 26 procent i flygbolaget Aeroflot.

År 2000 gav han sig även in i politiken och ställde upp i valet till guvernör för regionen Chukotka i nordöstra Ryssland. Ett val som han vann med 92 procent

Annons