Sheins börsnotering får tummen upp av brittiska politiker

SheinsSheins
Trots USA-politikernas motstånd mot Shein välkomnar brittiske Labour-ledaren Keir Starmer en börsnotering. (Foto: Aaron Chown/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Sheins drömmar om en börsnotering i USA är så gott som över. Nu har kinesiska e-handelsjätten tagit ett första steg mot Londonbörsen.

Simon Kronö

Shein har haft siktet inställt på en börsnotering i USA sedan den kinesiska e-handelsjätten skickade in sin ansökan i november.

Men det politiska motståndet från andra sidan Atlanten har varit starkt, bland annat på grund av Sheins potentiella band med Kinas regim.

E-handelsjätten har sitt huvudkontor i Singapore, men en stor del av leveranskedjan är fortfarande baserad i Kina. Detta har även väckt frågor om eventuella risker med Sheins datainsamling.

Annons

Shein har också anklagats för dåliga arbetsförhållanden – och för att utnyttja tvångsarbete i sin leveranskedja, skriver CNBC.

Enklare väg in i börsen

Ytterligare kritik mot e-handelsjätten har riktats mot hur man skickar sina varor direkt till kunder snarare än att importera dem i bulk.

På så vis anses Shein få en orättvis konkurrensfördel, vilket är en kritik som även har lyfts i Sverige.

Annons

Efter all kritik från USA har e-handelsjätten därför även övervägt en notering i London.

IPO-analytikern Angelo Bochanis säger till CNBC att Storbritannien skulle vara en enklare väg in i börsen, även om Shein skulle ha föredragit en högre värdering i USA.

Ett lyft för brittisk börsen

Sagt och gjort.

Annons

Enligt källor till Reuters ansökte Shein, i hemlighet, om en börsnotering i London i början på juni.

Om Shein beslutar sig för en notering i Storbritannien kommer e-handelsjätten sannolikt mötas av en ny regering.

Opinionsundersökningar visar att Keir Starmers Labour väntas vinna valet den 4 juli.

Men Labour har träffat Shein och uttryckt stöd för en notering i London, vilket skulle vara ett lyft för den brittiska marknaden efter att flera högprofilerade bolag valt bort börsen där.

Annons