Serneke delas upp i två bolag

Taggar i artikeln

Doxa Ola Serneke Serneke
SernekeSerneke
Publicerad
Uppdaterad

Doxa har beslutat om den planerade uppdelningen av Serneke i två separata bolag: Serneke Sverige, inriktat på entreprenad, och Serneke Invest, fokuserat på fastighetsutveckling. Som ett resultat kommer Serneke Groups koncernfunktioner att upphöra, vilket påverkar ungefär 75 medarbetare.

Finwire/Realtid.se

Victor Persson, vd för Doxa och Serneke Group, kommenterar att syftet med uppdelningen är att säkerställa nödvändig kompetens samtidigt som man effektiviserar verksamheten och anpassar den till det aktuella konjunkturläget.

Med uppdelningen kommer cirka 50 medarbetare från Serneke Groups stödfunktioner att erbjudas positioner inom de två nya bolagen. Resterande 25 personer kommer att försvinna genom varsel om uppsägning på grund av arbetsbrist, främst från Sernekes huvudkontor i Göteborg.

Ola Serneke kommer att fortsätta som vd för Serneke Invest, medan Mikael Hultqvist behåller sin roll som vd för Serneke Sverige.

Annons

Fackliga förhandlingar om organisationsförändringen har påbörjats, och de nya organisatoriska strukturerna förväntas träda i kraft från och med den 1 november 2023, efter att förhandlingarna avslutats.

Realtid pratade med Ola Serneke i somras i Almedalen, då pratade han bland annat om fördelarna med en uppdelning av bolaget.

– Serneke kommer ju fortsätta som vanligt med samma namn och samma uppställning, och sedan såklart i tankarna, som tidigare kommunicerats, att vi ska särnotera construction-delen separat, sa Ola Serneke då.

Annons

– Vi vill synliggöra vad det finns för värden i koncernen. Jag tror att vi litegrann har varit svårtydda genom att vi haft ett byggbolag, samtidigt som vi har haft projektutveckling, samtidigt som vi äger fastigheter och fastighetsutvecklingsprojekt. Jag tror att det här underlättar för befintliga och nya aktieägare att se värdet i framförallt construction-delen som blir ett renodlat byggbolag istället.

Annons