SBB
Foto: SBB
Fastigheter

SBB:s jakt på BBB+ fortsätter

SBB säljer i fyra transaktioner till fyra olika köpare kontorsfastigheter i Fredrikstad (Norge), Karlshamn och Karlstad samt 426 bostadslägenheter i Ronneby.

Uppdaterad 2020-10-09
Publicerad 2020-10-09

Det totala överenskomna fastighetsvärdet på 817 miljoner kronor är i linje med senaste externvärdering. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi upplever en mycket hög efterfrågan på våra fastigheter med starka kassaflöden. SBB:s transaktionsteam fortsätter att leverera försäljningar med ambitionen att SBB ska uppnå en BBB+ rating, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef på SBB i en skriftlig kommentar.

SBB presenterade i mitten av juni nya finansiella mål med ökat fokus på att sänka skuldsättningsgraden under 50 procent ska säkerställa ett förbättrat kreditbetyg från S&P till BBB+, samtidigt ska förvaltningsresultatet öka med 15 procent per år. 

– Sett till vår intjäningsförmåga räknar vi med 3,9 miljarder på årsbasis. Rent matematiskt, om vi räknar med att det egna kapitalet ökar med 3,9 miljarder och en skuldsättningsgrad på 50 procent, innebär det att vi kan förvärva för 7,8 miljarder, året efter kan vi förvärva för lite till, och så vidare, sa Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt då.

De totala försäljningarna under året kommer att ta ner skuldsättningen pro forma till 56-57 procent, enligt Batljan.

– Räknar vi med ett resultat på tolvmånaders rullande på cirka 4 miljarder, leder det till att vi kommer ner till 50-51 procent, redan efter de senaste försäljningarna är vi i position för en BBB+ rating under första halvåret 2021, sa han till Direkt.

I slutet av september återbetalade SBB alla Hemfosa-obligationer och amorterade säkerställda banklån om 3 miljarder kronor.

Återbetalningen var också ett led i SBB:s arbete med att uppnå en BBB+ rating.

 

Platsannonser

Logga in