FinansNyhet

Sasja Beslik: ”Kärnkraft kommer få ett enormt uppsving”

Sasja BeslikSasja Beslik
Publicerad

International Energy Agency (IEA) konstaterar i sin rapport World Energy Outlook 2021att en ny energiekonomi och annan fossilsnål teknik utvecklas snabbt – men den går ändå alldeles för sakta för att utsläppen ska vända ner mot netto noll till år 2050. 

Camilla Jonsson

IEA tror att energimarknaderna framöver kommer att vara turbulenta, dels som följd av minskade investeringar i olja och gas under tidigare prisfall 2014-15 och 2020, dels på grund av för små investeringar i förnybar energi.

– Det här betyder att kärnkraft kommer få ett enormt uppsving, då kapaciteten från förnybara energikällor helt enkelt är otillräcklig just nu. Det säger också ganska mycket om att energilösningar världen hoppas på ska hjälpa oss är bara fernissa i relation till underliggande ekonomin som bygger på konsumtion och tillväxt. Det går helt enkelt inte ihop, säger hållbarhetsprofilen Sasja Beslik till Realtid.

– Det är privatpersoner som tar kostnaden för omställningen via högre priser, medans industri får subventioner att ”ställa om”.

Annons
Annons