FinansNyhet

SAS får miljardstöd av staten

Publicerad

Regeringen föreslår kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor för att hjälpa flygbranschen i spåren av coronapandemin. En knapp tredjedel av pengarna riktas till SAS.

Camilla Jonsson

Regeringen föreslog på tisdagseftermiddagen att flygföretagen ges möjlighet att få statliga kreditgarantier till ett värde av högst 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder är riktat till SAS. Det rapporterar TT.

Åtgärden är ett sätt att göra det enklare för flygföretagen att låna på kapitalmarknaden genom att staten garanterar lån från banker under den period som flygföretagen påverkas av coronapandemin.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Annons

Enligt regeringen har den pågående spridningen av det nya coronaviruset inneburit stora påfrestningar för transportbranschen, inte minst flygbranschen.

”Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation och har svårt att erhålla lån på kapitalmarknaden,” skriver regeringen i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Flyget är idag av stor betydelse för att fungerande kommunikationer i hela landet ska kunna upprätthållas. Det är viktigt för det svenska näringslivet men också ur krisberedskaps- och totalförsvarshänseende samt för flera olika typer av samhällsviktiga transporter, som till exempel sjuktransporter, räddnings- och brandflyg.”

Annons
Annons