Realtid

Xi hann före västvärlden – nu skördar Kina frukterna

kina
Redan för över ett årtionde sedan var Xi Jinping tydlig med att Kina behövde ha sina egna energikällor. (Foto: Aaron Favila/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Energiberoendet är en av världspolitikens stora frågor just nu. Ett land sitter i en bättre sits än de andra: Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Xi Jinping tog över ledarskapet för Kinas kommunistparti 2012 identifierade han snabbt energiberoendet från utlandet som en säkerhetsrisk.

Då var det en relativt ovanlig hållning. Nu visar det sig att det gett Kina en mycket stor fördel.

Missa inte: Kina storsatsar på grön energi: ”Otroligt skickliga”. Realtid

Landet har nämligen påbörjat en av världens mest ambitiösa energiomställningar och är på väg att bli världens första ”elektrostat”, skriver Financial Times.

Har arbetat i åratal

Landet har under det senaste decenniet minskat sitt beroende av importerad olja och kol genom massiva investeringar i inhemsk energiproduktion.

Elektrifiering har blivit kärnan i den kinesiska strategin för att uppnå energisäkerhet, teknologisk självförsörjning och ekonomisk tillväxt.

Kinesiska elbilstillverkare, som BYD, tar marknadsandelar steg för steg. (Foto: Tatan Syuflana/AP/TT)
ANNONS

Elektricitetens andel av den totala energiförbrukningen i Kina har ökat till 30 procent, vilket är betydligt högre än motsvarande nivå i västvärlden. Ett skäl är att Xi tidigt inledde projektet att bli mindre beroende av omvärlden.

”Ingen oroade sig för energisäkerhet eller leveranskedjor för vapen och kritiska industrier och livsmedel eftersom alla trodde att det hörde ihop med kalla kriget. Samtidigt har Kina arbetat med det i åratal”, säger Andrew Gilholm, Kinaexpert på konsultföretaget Control Risks.

Missa inte: Kina tar hårdare grepp om ren energi – oroar omvärlden. Dagens PS

ANNONS

Utbyggt elnät hjälper till

Kina är nu en global ledare inom produktion och utveckling av solpaneler, vindkraftverk, batteriteknik och elektriska fordon. Landets allt mer utbyggda elnät gör det möjligt att transportera sol- och vindenergi från avlägsna områden till industriella centrum.

Samtidigt driver elektrifieringen på tillväxten inom nya industrisektorer.

Kina kopierar solen: Stora framsteg för ny kärnkraft

Kärnfusion kan bli nyckeln till framtidens energiförsörjning.

Grön energi bidrog med 10 procent av Kinas BNP förra året och stod för en fjärdedel av den totala ekonomiska tillväxten, skriver The Guardian.

ANNONS

I år väntas 12,5 miljoner bilar som är helt eller delvis drivna av el. Det är fler än bilar med förbränningsmotorer, vilket skulle göra Kina till den första stora bilmarknaden där detta sker.

Har inte tagit bort kolkraft

Även järnvägen är centralt i omställningen. Kina har världens största nät med höghastighetståg – och nätet väntas växa till 60 000 kilometer före 2030.

Nyligen lanserade man till och med planer på ett tåg som ska kunna färdas i upp till 450 kilometer i timmen, skriver CNN.

Trots dessa framsteg fortsätter Kina att bygga nya kolkraftverk, vilket speglar en pragmatisk hållning: kol kommer under överskådlig framtid fungera som en backuplösning i elsystemet.

Missa inte: Kinas gröna framsteg sätter press på väst. Realtid

Stärker inflytandet globalt

Den kinesiska dominansen i gröna energileverantörskedjor har dock skapat spänningar internationellt. Västländer anklagar landet för att snedvrida marknader med statligt stöd och dumpade priser.

ANNONS

Överkapacitet i solcellsindustrin har till exempel lett till extrema prisfall och exportöverskott, vilket påverkar konkurrensen globalt.

Kina stoppar export av grafit – hot mot svensk industri

Slår hårt mot den svenska industrin och den gröna omställningen.

Samtidigt ser Kina detta som en strategisk fördel. Medan USA fokuserar på att exportera fossila bränslen bygger landet partnerskap med länder som vill elektrifiera sina ekonomier.

Kinesiska företag har investerat över 150 miljarder dollar i gröna projekt utomlands sedan början av 2023 – och har på så sätt stärkt Pekings geopolitiska inflytande.

Missa inte: Kina tar ett hårdare grepp om kritiska råvaror. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS