Brittiska Labour-regeringen vill minska invandringen kraftigt. Det kan leda till brist på arbetskraft i både näringslivet och den offentliga sektorn, menar kritiker.
Tuffare invandringspolitik oroar: "En kamp"


Mest läst i kategorin
Invandring har blivit en central politisk fråga i Storbritannien. För några år sedan underströk Labour-ledaren Keir Starmer att han var positivt inställd till invandring.
Nu är han premiärminister – och i den rollen har Starmer presenterat ett omfattande paket med åtgärder för att kraftigt begränsa invandringen till landet.
Missa inte: Jobbkris i Storbritannien – sänkta löner och ökande arbetslöshet. Realtid
Det ses av premiärministern som ett nödvändigt drag för att möta politiska utmaningar.
Men de nya restriktionerna väcker oro både inom näringslivet och vårdsektorn, som länge varit beroende av utländsk arbetskraft.
Nettoinvandringen slog rekord
Regeringens nya strategi innebär bland annat att migranter måste arbeta i landet i tio år innan de kan ansöka om permanent uppehållstillstånd, jämfört med tidigare fem år.
Dessutom kommer möjligheten att få ett arbetstillstånd inom flera yrken, bland annat vård och omsorg, att begränsas eller tas bort helt. Särskilt arbeten som inte kräver akademisk utbildning kommer att vara svårare att få arbetstillstånd för.

Sedan Storbritanniens utträde ur EU har migrationen ökat kraftigt, särskilt genom program för kvalificerad arbetskraft och visum för personer från länder som Ukraina och Hongkong, skriver Bloomberg.
Nettoinvandringen nådde rekordnivåer 2023 med över 900 000 personer.
En stor andel av dessa kom till Storbritannien för att arbeta inom social omsorg, ett område där det redan råder stor brist på personal.
Missa inte: Invandring kan rädda Storbritannien från global kris. Dagens PS
Senaste nytt
”Lönen är låg”
Regeringen framhåller att de nya reglerna syftar till att stärka den inhemska arbetsmarknaden och minska beroendet av billig arbetskraft från utlandet.
Men flera branschorganisationer och arbetsgivare varnar för att detta kan leda till en allvarlig brist på personal.

Kritikstorm mot brittiska handelsavtalet: ”Krisåtgärd – inte triumf”
Storbritanniens handelsavtal med USA möts av kritik.
Vårdsektorn har idag omkring 131 000 lediga jobb, och arbetsgivare vittnar om svårigheter att locka anställda till dessa lågavlönade tjänster.
”Det har gått flera år utan att vi har haft några brittiska sökande. Man hör saker som att mataffärer betalar mer i lön, McDonald’s betalar mer. Lönen är inte bra inom vården, så det är en kamp”, säger en anonym vårdhemschef till CNBC.
Utmanas av nytt parti
Företag befarar att de nya reglerna, inklusive höjda språkkrav och begränsningar för medföljande familjemedlemmar, kommer att göra det svårare att attrahera och behålla internationell kompetens.
De menar att även om det är viktigt att satsa på utbildning av brittisk arbetskraft så räcker inte detta för att täcka arbetskraftsbehoven, särskilt i en åldrande befolkning.
Missa inte: Nu krävs inresetillstånd för resa till Storbritannien. News55
Labours kritiker ser förändringarna som en politisk eftergift till opinionen snarare än en långsiktig lösning på landets strukturella arbetskraftsproblem.
Nigel Farages invandringskritiska parti, Reform, har vunnit mark i takt med att det konservativa partiet gått tillbaka, skriver CNN.
Missa inte: Historiskt handelsavtal med Indien sätter press på EU. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.