Storbritanniens arbetsmarknad fortsätter att försvagas. Med tusentals jobb förlorade och färre lediga tjänster växer oron inför framtiden.
Jobbkris i Storbritannien – sänkta löner och ökande arbetslöshet


Mest läst i kategorin
Den brittiska arbetsmarknaden har tappat fart under våren. Antalet sysselsatta har minskat tre månader i rad, samtidigt som företagens rekryteringsvilja avtar.
En kombination av höjda arbetsgivaravgifter, stigande minimilöner och osäkerhet kring Donald Trumps handelsåtgärder har fått arbetsgivare att dra i nödbromsen. Detta får nu konsekvenser både för regeringen och Bank of England.
Missa inte: Kritikstorm mot brittiska handelsavtalet: ”Krisåtgärd – inte triumf”. Realtid
Enligt siffror från det brittiska statistikorganet ONS minskade antalet löntagare i april med drygt 32 500, vilket innebär en sammanlagd nedgång på över 150 000 sedan höstens budget.
Samtidigt föll antalet lediga tjänster med 42 000, det största tappet på över ett år, till totalt 761 000, rapporterar Bloomberg.

Bill Gates satsar stort på kärnkraft i Europa
Ett drag som kan bli problematiskt för landets energijätte.
”Oroande siffror”
Störst är nedgången i detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen, där många anställda omfattas av den nyligen höjda minimilönen.
Den nya regeringen, som kom till makten med löftet att förbättra sysselsättningen, pressas nu av utvecklingen.

”Det här kommer att vara oroande siffror för Labour-regeringen”, skriver Bloomberg.
Även löneökningstakten har börjat mattas av.
De genomsnittliga lönerna, exklusive bonusar, steg med 5,6 procent under årets första kvartal – en nedgång från tidigare 5,9 procent, och något lägre än vad ekonomerna hade förutspått, enligt BBC.
Läs även: Miljonärerna flyr Storbritannien: ”En våg”. Realtid
Senaste nytt
Djupt splittrad
Ruth Gregory, biträdande chefekonom på Capital Economics, menar att situationen ställer Bank of England inför svåra avvägningar.
”Kombinationen av försvagade arbetsmarknadssiffror men fortsatt hög löneökning gör att centralbanken hamnar i ett knepigt läge”, säger hon.

Churchills fickur säljs på auktion
Storbritanniens tidigare premiärminister Winston Churchills fickur säljs på auktion den 23 maj, meddelar auktionsfirman Dawsons.
Även Luke Bartholomew på Aberdeen understryker att effekterna av höjda arbetsgivaravgifter märks, men tillägger: ”Det finns inget som tyder på att marknaden har kollapsat.”
Bank of England är djupt splittrad. I räntebeslutet i maj var ledamöterna oense: fem röstade för en sänkning med 0,25 procentenheter, två ville se en större sänkning, medan två förespråkade oförändrad ränta.
Kan leda till fler räntesänkningar
Vice centralbankschef Clare Lombardelli sa nyligen att hon var ”kluven” inför beslutet, enligt Reuters.
Flera ekonomer tror nu att de nya siffrorna kan bana väg för ytterligare räntesänkningar senare i år.
Missa inte: Nu krävs inresetillstånd för resa till Storbritannien. Realtid
Bloomberg Economics ser sänkningar i augusti och november som troliga scenarier, även om juni bedöms som för tidigt.
Det är framför allt en fortsatt avkylning av löneutvecklingen som väntas vara avgörande för bankens nästa steg.

Storbritannien vill blockera solen: ”Nödbroms”
Drastiska åtgärder ska bromsa jordens uppvärmning.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.