Havsprojektet Empire Wind såg ut att vara förlorat – men efter ett intensivt politiskt spel tillåts Equinor nu att återuppta bygget när Trump backar.
Trumps kovändning förbryllar: "Mycket märklig situation"


Mest läst i kategorin
Efter veckor av osäkerhet, ekonomiska förluster och intensiv lobbying har Equinor fått grönt ljus att återuppta bygget av havsvindparken Empire Wind 1 utanför New York.
Trumpadministrationens överraskande beslut att dra tillbaka stoppordern kom natten till tisdag och välkomnas av både företagsledningen och norska myndigheter.
Missa inte: Vindkraft slås ut av nya elregler – hotas av konkurs. Realtid
”Vi är glada över att kunna fortsätta utbyggnaden av Empire Wind, ett energiprojekt som gynnar lokala näringslivet och skapar arbetstillfällen”, säger Equinors koncernchef Anders Opedal enligt E24.
Stoppordern, som beordrades av USA:s inrikesminister Doug Burgum under påsken, innebar veckovisa kostnader på cirka en halv miljard norska kronor. Equinor övervägde att helt dra sig ur projektet, trots att det redan var över 30 procent färdigställt.

Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025
Samtidigt som Sverige lockar internationella investeringar med grön el går utbyggnaden långsamt.
Tackar Trump
Lösningen kom efter dialoger med amerikanska myndigheter på flera nivåer samt politisk insats från Norge.
Equinor riktar särskilt tack till president Donald Trump, New Yorks guvernör Kathy Hochul, flera kongressledamöter – och den norska regeringen.

”Jag vill tacka president Trump för att ha hittat en lösning som räddar tusentals jobb och möjliggör vidare industrisatsningar i USA”, säger Opedal och tillägger:
”Jag vill även tacka statsminister Jonas Gahr Støre och finansminister Jens Stoltenberg för deras stöd och engagemang under de senaste veckorna”.
Läs även: Svensk vindkraft ökar – men kostnaderna skrämmer. Realtid
Statsministern kommenterade beslutet under ett besök i Bodø:
”Det var en mycket märklig situation. Equinor hade fått tillstånd, investerat tiotals miljarder kronor, och plötsligt togs tillståndet bort”, säger han till E24.
Senaste nytt
Har skapat osäkerhet
Han varnar för att den här typen av osäkerhet kan avskräcka internationella investerare.
Stoltenberg uppger att han haft direktkontakt med både USA:s finansminister och inrikesminister. Han framhåller vikten av att investerare kan lita på de tillstånd som ges.

Örjan betalade 160 000 kronor för mycket för sin el
Sedan början av 2000-talet har Jämtkraft tagit ut för höga avgifter för el till Örjan Sandlers bostad.
”Om man tar bort ett redan godkänt projekt skapas osäkerhet. Det är dåligt både för Equinor och för framtiden för vindkraftssatsningar”, säger han.
Empire Wind 1 är en central del i delstaten New Yorks klimatstrategi och ska leverera el till uppemot 500 000 hushåll från och med 2027. Equinor kommer nu att göra en ny ekonomisk bedömning av projektet under andra kvartalet.
Missa inte: Då exploderar EU:s gasnota – minst 112 miljarder extra. Dagens PS

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.