Det har blåst betydligt mindre än vanligt i Europa under våren. Det gör att många energibolag tvingas köpa väderderivat som försäkring.
För lite blåst – vindkraftsbolagens nya hot


Under de senaste tio åren har vindkraften i Europa byggts ut kraftigt och nästan dubblerat sin kapacitet.
Men vindkraften är som bekant också ett energislag som kräver att det blåser.
Missa inte: Svensk vindkraft ökar – men kostnaderna skrämmer. Realtid
Det har fått flera av Europas största energibolag att vända sig till marknaden för att skydda sig ekonomiskt, skriver Bloomberg.
Kompenserar för dåligt väder
Bakgrunden är den ovanligt långa perioden av svaga vindar som påverkat elproduktionen från vindkraft.
Under våren har vindhastigheterna i regionen fallit kraftigt och enligt klimatdata kan det röra sig om det största avvikelsen från det normala sedan 1940.

Vindkraft slås ut av nya elregler – hotas av konkurs
Enligt branschen är situationen akut.
Situationen har fått vindkraftberoende aktörer att vidta åtgärder och gå till den relativt okända marknaden för väderderivat.
Idén bakom sådana är enkel: de fungerar som ett finansiellt skyddsnät. En verksamhet som är mycket beroende av ett visst väder kan teckna en försäkring och få kompensation utbetald om vädret har varit dåligt.
Senaste nytt
Förlorar mycket pengar
Det kan exempelvis gälla glasskiosker som behöver solsken för att få verksamheten att gå runt, som Sveriges Radio tidigare berättat om. Men det gäller i ännu större utsträckning vindkraftsbranschen.
Genom att teckna kontrakt kopplade till förväntad vindproduktion kan elproducenter få ekonomisk kompensation om vindstyrkan faller under en viss nivå.

Flera försäkringsbolag, som Munich Re och Swiss Re, är aktiva på denna marknad.
Bolag som tyska RWE har drabbats hårt av att elproduktionen inte kan garanteras när vädret sviker, med produktionsminskningar på upp till en tredjedel från sina offshoreparker.
Kontrakt tecknas ofta direkt
Marknaden för väderderivat är fortfarande inte särskilt tydlig och det finns ingen officiell statistik över hur utbredd hedgingpraktiken är.
Missa inte: Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025. Dagens PS
Tidigare försök att lansera standardiserade vindkontrakt på större börser som Nasdaq och European Energy Exchange har inte fått fäste. De flesta avtal tecknas direkt mellan köpare och säljare.
Klimatförändringar och ökade väderextremer bidrar till en växande osäkerhet i energibranschen. Prognoser pekar på fortsatt låga vindhastigheter under sommaren, vilket ytterligare spär på behovet av riskhantering.

Vindkraften i Europa hotas av mindre blåst
Många hoppas på vindkraft som framtidens energislag.
Olika åsikter om vindkraft
Samtidigt förblir elpriserna höga i Europa efter energikrisen, vilket gör det dyrt att kompensera för produktionsbortfall genom inköp på marknaden eller ökad fossil elproduktion.
I USA har vindkraften hamnat i fokus under den senaste tiden, då motstånd från president Donald Trump har lett till att stora projekt har varit nära att behöva läggas på is.
Samtidigt finns det personer i Trumps eget parti som anser att man borde satsa mer på den nya tekniken. I Texas har The Guardian talat med ranchägare som är positivt inställda till vindkraften och till och med har byggt vindkraftverk på sin egen mark.
Missa inte: Havsbaserad vindkraft når inte klimatmålen. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.