EU skjuter upp CSRD-kraven i två år. Samtidigt höjs gränsen så att 80 procent av företagen slipper rapportera – trots att just de hade mest att vinna.
EU backar från hållbarhetskrav – slår hårdast mot de små


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- EU skjuter upp CSRD-kraven med två år och höjer gränsen för vilka företag som omfattas. Runt 80 procent av bolagen undantas från rapporteringsplikten.
- Forskning visar att just de undantagna företagen hade mest att vinna på rapporteringen, då de lärt sig mest under förberedelserna och utvecklat nya verktyg för hållbarhetsarbete.
- Experter varnar för att lättnaderna kan underminera klimatarbetet, riskhantering och långsiktigt ansvarstagande – trots att många företag redan investerat tusentals timmar i att förbereda sig.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Beslutet är nu klubbat i EU.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) skjuts upp med två år som en del av EU:s så kallade omnibuspaket.
Missa inte: Från miljömål till affärsmål – hållbarhet på riktigt. Realtid
Både Europaparlamentet och medlemsländerna har godkänt förslaget, rapporterar Aktuell Hållbarhet.
Men bakom uppskovet döljer sig en paradox som överraskar forskare.
Gränsen höjs
De företag som nu undantas är faktiskt de som skulle ha tjänat mest på att fortsätta.
”Vi blev överraskade av att storbolagen hävdade att den nya CSRD-rapporteringen inte är en så stor grej, bland annat för att de sedan tidigare jobbat efter rapporteringsstandarden GRI. I stället var det de mindre bolagen som hade lärt sig mest”, säger Tommy Borglund, lektor vid Handelshögskolan vid Örebro Universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Svårt för äldre att hitta hållbara fonder
Det här konstaterar Fondbolagens förening.
Beslutet innebär att rapporteringskravet skjuts upp till 2027 för större bolag och 2028 för noterade små och medelstora företag.
Ännu mer drastiskt är att gränsen för vilka som omfattas höjs till företag med fler än 1 000 anställda – en förändring som beräknas undanta omkring 80 procent av de företag som ursprungligen skulle ha omfattats.
Senaste nytt
Sänker ribban för snabbt
Men alla applåderar inte lättnaderna. Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef på SPP Pension & Försäkring, varnar i en debattartikel för att förenklingarna riskerar att urholka de framsteg som gjorts.
”Förenkling får inte bli en ursäkt för sänkta ambitioner, eller ske på bekostnad av framtidsinriktat företagande och god riskhantering”, skriver hon i Aktuell Hållbarhet.
Läs även: Intresset för begagnat har ökat – liksom priset. News55
Lundgren Gestlöf menar att processen faktiskt har skapat värde i företagen.
”De omställningsplaner och dubbla väsentlighetsanalyser som gjorts har lagt en bra grund för att accelerera hållbarhetsarbetet i framtiden. Nu riskerar det att pausas eller urvattnas”, skriver hon.
Bollen hos regeringen
För svenska företag är det dock inte helt klart vad som gäller ännu. Trots att EU beslutat om uppskov måste den svenska regeringen implementera förändringarna i svensk lagstiftning före utgången av 2025.

Heimstaden snubblar på hållbarhetsdata – trots framsteg
Heimstaden Bostad visar dock framsteg inom social hållbarhet och energieffektivisering.
Även för företag som formellt undantas kan beslutet att helt överge rapporteringen få oväntade konsekvenser, menar Borglund.
”Företagen måste fråga alla sina stakeholders: Vi funderar på att inte göra en CSRD-rapport, vad tycker ni om det? Först då visar sig konsekvenserna”, säger han till Aktuell Hållbarhet.
Tusentals arbetstimmar förgäves
EU-kommissionären Maria Luís Albuquerque menar dock att förändringarna handlar om ”att hitta rätt balans mellan att minska överdriven administrativ börda och att hålla våra långsiktiga mål i fokus”.
Kommissionen understryker att alla klimat- och miljömål ligger fast trots förändringarna.
Missa inte: En svensk uppfinning: Ett billigt och hållbart sätt att duscha. Realtid
För många företag blir konsekvensen av den ändrade lagstiftningen att tusentals arbetstimmar som lagts på förberedelser kan ha varit förgäves.
Samtidigt har processen skapat kunskap och förmåga som många företag nu kan välja att fortsätta bygga vidare på – paradoxalt nog framförallt de som inte längre måste.

Grön diesel misstänks innehålla förklädd palmolja
HVO-diesel marknadsförs som ett klimatsmart alternativ – men kan i själva verket vara en miljöbluff.