Det började med stora ord om hållbarhet och transparens. Nu är det skarpt läge. EU:s nya lag om hållbarhetsrapportering tvingar företag att se över sin verksamhet i grunden – oavsett om de omfattas av lagkravet eller inte.
Från miljömål till affärsmål – hållbarhet på riktigt


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Nya EU-lagen CSRD kräver att företag från 2025 redovisar sin miljömässiga och sociala påverkan – inte bara ekonomin.
- EU:s justerade förslag begränsar kraven till stora företag, men många andra förväntas ändå agera proaktivt för att möta framtidens hållbarhetskrav.
- Experter lyfter vikten av att integrera hållbarhet i affärsstrategin, snarare än att behandla det som ett separat projekt.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Nya EU-krav tvingar företag att tänka om: nu ska klimatavtryck och social påverkan redovisas med samma tyngd som ekonomiska resultat.
Företag förväntas från och med i år redovisa inte bara sina ekonomiska resultat, utan även sin miljömässiga och sociala påverkan enligt nya EU-lagen CSRD.
Missa inte: ”Hållbarhet en affärsmässig fördel – med eller utan regleringar”. Realtid
Enligt hållbarhetsexperten Tommy Borglund kommer detta att få dramatiska konsekvenser.
”Hållbarhetsområdet kommer ha en mycket stark utveckling under 2025. Under våren kommer de första hållbarhetsrapporterna att publiceras enligt den nya lagen CSRD. Det blir hundratals av nya exempel på hur företag arbetar strategiskt med hållbarhet som blir en förebild för andra,” sa han till Ny Teknik i januari.
Många undantas
Men redan innan de första rapporterna hunnit lämnas in, kom ett bakslag – eller lättnad, beroende på vem man frågar.
I mars presenterade EU ett nedbantat förslag, där CSRD:s tillämpningsområde begränsas till stora företag med fler än 1 000 anställda.

Nordea sågas för sin hållbarhet – påverkar kunderna
Nu kommer det kritik från olika håll mot hållbarheten inom Nordea.
Detta innebär att runt 80 procent av alla företag som skulle omfattas nu undantas.
Men det är fortfarande en hel del företag som kommer att behöva framtidssäkra sin verksamhet – och den processen är allt annat än enkel.
Senaste nytt
Sexstegsmodellen
Market presenterar en sexstegsmodell som guidar företag genom processen att utveckla en hållbarhetsstrategi som faktiskt levererar resultat:
- Klargör syftet med strategin
- Engagera alla berörda
- Analysera nuläge och framtid
- Skapa tillit och mötesplatser
- Involvera andra kompetenser
- Förankra din strategi – permanenta arbetet
Enligt Angéla Ekman-Nätt, seniorkonsult och partner på Esam, ligger nyckeln i att förstå skillnaden mellan en isolerad hållbarhetsstrategi och en genuint hållbar affärsstrategi.
”Det ena är ett proaktivt arbete som rustar företaget för en förändrad framtid, medan det andra bara handlar om att klara sig genom nyckelhålet när ny lagstiftning införs”, säger hon till Market.
Läs även: Intresset för begagnat har ökat – liksom priset. News55
Extra stor utmaning
Mehri Mir, hållbarhetsstrateg på Hemsö, betonar vikten av att involvera alla medarbetare i strategiarbetet och blicka långt framåt.
För detaljhandeln är utmaningen extra stor. Experter har granskat sektorns hållbarhetsarbete och funnit att många bolag har lång väg kvar, enligt Market.

Heimstaden snubblar på hållbarhetsdata – trots framsteg
Heimstaden Bostad visar framsteg, men snubblar fortfarande på sin största utmaning.
Malin Olea, hållbarhetschef på Bilia, rekommenderar att företag gör en dubbel väsentlighetsanalys, även om de inte omfattas av CSRD.
”Det har varit väldigt lärorikt, eftersom man måste se på företaget i en kontext av hur vi påverkas finansiellt och hur vi påverkar samhället. Det gör att man får en överblick och kan knyta an till affären”, säger hon till Market.
Missa inte: Hufvudstaden – energieffektiva men inte klimatsmarta? Realtid