Finans Nyhet

”Sällanköpshandeln utnyttjas för penningtvätt”

Publicerad

Kunskapen om penningtvätt är för låg inom handeln, enligt en ny nationell riskbedömning som Polismyndigheten publicerar i dag.

Realtid.se

Polismyndigheten har analyserat 22 sektorer i en ny nationell riskbedömning för att kartlägga och riskbedöma Sveriges utmaningar med penningtvätt.

I rapporten, som FI uppmärksammar på sin hemsida, konstateras att många företag och branscher inom handeln löper risk att utnyttjas för penningtvätt och i förlängningen bidra till finansiering av kriminella nätverk.

– Bankerna har höjt sin kunskap om penningtvätt och rapporterar betydligt fler misstänkta transaktioner till polisen än tidigare. Men riskbedömningen visar att sällanköpshandeln fortsatt utnyttjas för penningtvätt. När kunskapen om penningtvätt är lägre ökar risken att handeln utnyttjas av kriminella. En del känner inte ens till att de omfattas av penningtvättslagens krav och att de till exempel är rapporteringsskyldiga, säger Linda H Staaf, chef Underrättelseenheten, Noa, i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt riskbedömningen skulle en regelbunden rapporteringsplikt för de företag som står under länsstyrelsernas tillsyn, kunna bidra till ökad medvetenhet om penningtvätt. 

De sektorer som, enligt Polismyndigheten, löper störst risk att utnyttjas för penningtvätt är finansiella institut, varuhandlare samt spelbolag.

Annons