Så ska Göteborg skapa 100 000 nya jobb

Taggar i artikeln

Göteborg
Publicerad
Uppdaterad

Fram till 2035 ska ytterligare 100 000 jobb skapas i Göteborgsregionen. Här är planen för hur det ska gå till.

Anders Frick

Göteborgsregionens kommunpolitiker har bestämt att det mellan 2016 och 2035 ska skapas 120 000 jobb i regionen. Hittills har 20 000 jobb skapats, och nu är 100 000 kvar att skaka fram.

Varför behöver Göteborgsregionen skapa 100 000 nya jobb?
– För att det är en växande region. Välfärden framåt behöver en långsiktig trygghet för att regionen ska kunna vara konkurrenskraftig och attraktiv i jämförelse med andra regioner. Dessa 100.000 nya jobb behöver tillkomma i alla sektorer och rymma mängder med kvalifikationer för att matcha såväl låg- som högkvalificerad arbetskraft, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg, till Realtid.

Ekonomin i Göteborgsregionen har visserligen växt snabbare än i regionerna Stockholm och Malmö det senaste decenniet, men regionen dras också med strukturella utmaningar. De består bland annat i att leveransen från utbildningssystemet inte matchar näringslivets behov tillräckligt väl. En annan utmaning är den alltför låga delaktigheten på arbetsmarknaden – särskilt bland utrikes födda. Utöver det behöver Göteborgs stadskärna förtätas med fler bostäder, och samverkan öka mellan företag, offentliga aktörer och akademi kring innovation.

Annons

Här är listan över de nio utmaningarna som Business Region Göteborg har identifierat:

  • Krav på samhällsplaneringen och kommunernas förmåga att planera för tillväxt
  • Stärka FoU-resurserna
  • Utbilda, behålla och attrahera kompetens
  • Ge bättre förutsättningar för växande små och medelstora företag
  • Stärka arbetsmarknadsregionen och Göteborgs stadskärna
  • Öka delaktigheten på arbetsmarknaden
  • Förbättra företagsklimatet
  • Stärka regionens globala tillgänglighet
  • Möta klimatutmaningen och minska CO2-utsläppen

– Tillväxt är komplex materia, men två utmaningar handlar om bristen på kvalificerad kompetens: dels att utbilda, behålla och attrahera kompetens, dels att öka delaktigheten på arbetsmarknaden. Men för att vi ska kunna skapa goda förutsättningar för tillväxt och därigenom realisera 100 000 nya jobb i regionen till 2035 så behöver vi kunna hantera alla de nio utmaningarna och förbättra situationen på samtliga områden, säger Peter Warda.

Han poängterar vikten av att fler får möjlighet att specialisera sig, öka sin kompetens och få betalt för det, samtidigt som det fortfarande är möjligt att pendla till jobbet.

Annons

– Den lokala arbetsmarknadsregionen kan växa genom kortare pendlingstider. Exempelvis kan man bättre knyta ihop Borås och Göteborg, säger han.

Peter Warda förklarar att om produktivitetsutvecklingen i Göteborgsregionen ökar så leder det till att förädlingsvärdet per invånare ökar.

– Ur näringslivets perspektiv handlar det om att stärka våra företags utbud, efterfrågan, export och konkurrenskraft genom förnyelse. Förutsättningarna för vårt utbud av varor, tjänster och processer, med hela världen som marknad, är att det både är miljösmart och klimateffektivt. Det är näringslivet som genererar de skattemedel vi behöver för välfärden. Om vi kan öka tillväxten hållbart och lönesummorna, och samtidigt få ner arbetslösheten ytterligare, så ger vi människor bättre levnadsvillkor samtidigt som vi tryggar välfärden i regionen, säger Peter Warda.

Annons

 

 

Här är hela listan över akuta bristyrken i Göteborgsregionen just nu:

Yrken med koppling till IT, teknik och data. Inom byggsektorn som plåtslagare, VVS montörer, byggingenjörer, anläggningsbyggare. Inom offentlig sektor som läkare, lärare, sjuksköterskor, förskollärare, IT-personal och processledare.

Annons