Så här ser Sveriges typiska toppinkomsttagare ut

Taggar i artikeln

Inkomst SCB
Publicerad
Uppdaterad

En 48-årig högutbildad gift man, född i Sverige, bosatt i Stockholm och med jobb som verkställande direktör. Så ser den typiske toppinkomsttagaren ut.

Realtid.se

Nästan åtta av tio personer i ”topprocenten” sett till inkomster är män, visar en ny analys från SCB. Av den hundradel i befolkningen som tjänar mest är en stor majoritet 40–59 år gamla och de flesta bor i Stockholms län.

SCB har analyserat den hundradel av den vuxna befolkningen (20 år och äldre) som hade högst sammanräknad förvärvsinkomst år 2021. Med andra ord: personerna som utgjorde topprocenten sett till inkomster.

Gruppen omfattade cirka 79 200 personer och den lägsta årsinkomsten var 1 215 000 kronor. Nästan åtta av tio i gruppen var män.

Annons

– 77 procent av hundradelen med högst inkomst var män år 2021. Medianåldern var 51 år, men den enskilt vanligaste åldern var 48 år för män och 49 år för kvinnor, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, i en skriftlig kommentar.

Tre fjärdedelar av toppinkomsttagarna bodde i något av de tre storstadslänen. Stockholms län dominerade med 52 procent, vilket var en stor överrepresentation givet att 23 procent av Sveriges vuxna befolkning bodde där 2021.

Stockholm, Göteborg och Nacka hade störst antal personer i topprocenten. När det gäller antalet i relation till folkmängden sticker Danderyd ut: var tionde person i kommunen var en av landets toppinkomsttagare.

Annons

Det enskilt vanligaste yrket för förvärvsarbetande toppinkomsttagare är verkställande direktör. Drygt 6 000 personer hade den yrkestiteln 2021, vilket motsvarar en relativt stor andel av vd:arna i Sverige.

På andra plats kom läkare. Andra vanliga yrken är olika typer av chefer, liksom IT-experter och civilingenjörer.

Den största andelen i topprocenten, 84 procent eller 66 500 personer, var födda i Sverige. Det kan jämföras med hela befolkningen, där 78 procent av alla som var 20 år och äldre hade fötts här.

Annons

Resterande 12 700 personer i topprocenten var alltså födda i ett annat land. Förutom de nordiska länderna låg Tyskland, Storbritannien, Iran, USA, Indien och Polen på topp-tio-listan över antalet höginkomsttagare.

– De svenskfödda toppinkomsttagarna utgjorde 1,1 procent av samtliga svenskfödda. Motsvarande andel för personer födda i till exempel USA och Storbritannien var 3,2 procent. Det var alltså tre gånger så vanligt att en amerikan eller britt som bodde i Sverige tillhörde inkomsttoppen jämfört med en svenskfödd person, säger Peter Gärdqvist.

Ålderssammansättningen bland dem som fötts i andra länder men ingår i topprocenten av höginkomsttagare i Sverige varierar, något som påverkar andelen toppinkomsttagare i stort. Till exempel är många som är födda i Finland äldre, vilket drar ned andelen totalt bland finländarna, samtidigt som yngre finländare har en större andel toppinkomsttagare än jämnåriga födda i Sverige.

Det är också totalt sett vanligare att vara sammanboende bland personer i topprocenten jämfört med hela befolkningen, 81 respektive 60 procent. Skillnaden beror på att en större andel i topprocenten är gifta. I befolkningen som helhet är det däremot en något större andel som är sambo utan att vara gift, jämfört med topprocenten.

– En kuriositet är att 6 100 personer, 8 procent, i topprocenten var gift eller sammanboende med en annan person i gruppen, säger Peter Gärdqvist.

Fakta: Om statistiken
Att sortera personer efter en viss egenskap och sedan dela in dem i 100 lika stora grupper kallas inom statistiken för percentilindelning.

En hundradel (1 procent) av befolkningen i åldern 20 år och äldre motsvarade 79 200 personer år 2021. Analysen handlar om procenten med de högsta inkomsterna (percentil 100).

Personerna i topprocenten hade en årsinkomst på minst 1 215 000 kronor, vilket motsvarar drygt 100 000 kronor per månad.

Inkomstbegreppet som används är sammanräknad förvärvsinkomst, som består av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet före skatt. I inkomst av tjänst ingår förutom löneinkomst även inkomst från pension och skattepliktiga ersättningar som sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa med mera. Skattefria ersättningar och kapitalinkomster ingår inte.

 

 

Annons