Jonas Hultin, grundare och Chief Growth Officer, Rocker
Jonas Hultin, grundare och Chief Growth Officer, Rocker. Foto: Rocker
Fintech

Rocker: "Börsnotering en av flera möjliga vägar"

Rocker vill med teknik, UX- och kundfokus erbjuda smartare banktjänster än etablerade aktörer. Samarbete med dessa är samtidigt framgångsreceptet för hela ekosystemet: ”De banker som samarbetar mycket med fintech är de som kommer att vinna,” säger Rockers grundare Jonas Hultin till Realtid.

Uppdaterad 2021-04-23
Publicerad 2021-04-22

Rocker tuffar på med visionen att etablera den ledande appen för banktjänster, senast med lanseringen av ett sparkonto med Sveriges högsta ränta. Utan att ge exakta siffror säger Jonas Hultin, grundare och Chief Growth Officer för Rocker, till Realtid att intresset för den nya tjänsten varit ”över förväntan”.

– – Vi har valt att bara erbjuda sparande via vår app, vilken vi släppte publikt för en vecka sedan. Vi rankades trea på Google Play i början av veckan och låg bland toppappparna i Apple Appstore förra veckan. Vi ser att vi har en fantastisk traction, säger Jonas Hultin.

De tre grundarna av Rocker, Dennis Ahlsén, Jonas Hultin och Mathias Johansson, har alla en bakgrund från Lendo. Även bolagets nyrekryterade vd Hanna Neidenmark kommer närmast från Lendo där hon var Executive Vice President Nordics. Produktroadmappen har naturligtvis präglats av grundarnas bakgrund inom låneförmedling, med ambitionen är att erbjuda alla relevanta banktjänster på ett smartare och kundvänligare sätt. Idag står bolaget på två ben: Save and Spend, bolagets affärsområde för tjänster för vardagsekonomin inom områdena spara, låna, och betala samt peer-to-peer checkoutlösningen Rocker Pay.

– När vi började ville vi bli en fullsortimentsleverantör. Lån var ett naturligt steg att börja med i och med att vi alla kom från förmedlarsidan. Vi inledde tidigt ett samarbete med Blocket då vi såg ett behov för privatpersoner att kunna ha samma betallösningar som e-handlare. Sedan har vi med hjälp av PSD2 tagit fram nya tjänster som ska ge kunden helhetskoll på sin ekonomi. Och vi samarbetar med både banker och teknikbolag då vi inte kan vara bäst på allting, säger han.

Vad gäller Rocker Pay arbetar Rocker med att expandera tjänsten till fler marknadsplatser. Inom ramen för Save & Spend-plattformen är fondsparande, bolån och försäkringar tjänster som vill inkludera i framtiden.

Schibsted och LMK är största ägarna i Rocker med 32 respektive 17 procent av aktierna. Den senaste kapitalanskaffningen skedde i februari 2019, vilken tillförde bolaget 500 miljoner kronor. Sverige är en språngbräda till internationell expansion. Rocker ser en börsnotering som en tänkbar väg till finansiering av expansionen.

– Nu finns vi bara i Sverige men väldigt snart ser vi en inbrytning i ett antal europeiska länder. Vi tog in en halv miljard för två år sedan och har inga akuta behov av kapital men så småningom kommer det behövas till expansionen. En börsnotering i Sverige skulle kunna vara en av flera möjliga vägar för att göra det.

Jonas Hultin är förtegen om hur fort Rocker vuxit under 2020 och nu under 2021 och säger bara att Rocker växer. Rockers nettoomsättning för år 2019 uppgick till 102 miljoner kronor, med ett negativt resultat om -176 miljoner kronor. Med cirka 130 000 kunder i Sverige idag är det nu flera transaktions- och kunddrivna banktjänster som ska utvecklas och lanseras. 

– Vi bygger allting kring kundernas transaktioner. Normalt sett är banktjänsterna väldigt reaktiva för kunden; man kan se i efterhand hur man har spenderat sina pengar och agera utifrån det. Hos oss är detta realtidsbaserat. Våra kunder kan styra över sin ekonomi i realtid. Framtiden handlar om att göra det möjligt för kunderna att proaktivt spara pengar men även se över avtal till exempel.

Han fortsätter:

– Vi har kommit väldigt långt med att hjälpa kunden få insikter över sina utgifter. Under de kommande månaderna kommer vi att lansera regler för att hjälpa våra kunder göra smartare val. 

Lite längre fram lanserar Rocker även betalningsinitiering, det vill säga att göra det möjligt för kunden att initiera betalningar via andra banker direkt i Rockers app.

– Det är bara månader bort, säger Jonas Hultin.

I det hänseende är storbankerna snarare samarbetspartner än konkurrenter, något som Jonas Hultin tror är en framgångsrecept för hela ekosystemet.

– Vi kommer alltid att ha en sund balans där bankerna är jätteviktiga för oss. Det är samarbete som är framtiden och de banker som samarbetar mycket med fintech är de som kommer att vinna, säger han.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in