Bank

"Robur är inte till salu"

Kapitalförvaltargruppen Carneo vill köpa en stor nordisk kapitalförvaltare, men Swedbank är i alla fall inte intreserad av att sälja Robur. Det säger bankens vd Jens Henriksson till Realtid.

Uppdaterad 2020-03-29
Publicerad 2019-10-23

Carneo har sagt att de vill köpa minst ett stort kapitalförvaltningsbolag i Norden, är Robur till salu eller hur tänker ni där? 
– Nej, Robur är inte till salu, så det är inte aktuellt, säger Jens Henriksson. 

Varför inte?
– Det är en bra verksamhet som vi ser många möjligheter att fortsätta utveckla.

Altor-ägda Carneo har ett förvaltat kapital på cirka 270-280 miljarder kronor, men stordriftsfördelar gör att Carneo vill komma upp i åtminstone 500 miljarder kronor i förvaltat kapital.

– Jag ger det 50/50 sannolikhet att vi inom fem år har lyckats förvärva kapitalförvaltningsgrenen från någon nordisk bank eller försäkringsbolag, sa  Carneos vd Christoffer Folkebo tidigare i veckan i en intervju med Realtid. 

Christoffer Folkebo ville inte kommentera om Carneo för diskussioner med någon av de svenska storbankerna eller försäkringsbolagen om deras kapitalförvaltningsenheter: 

– De är relativt hårt uppvaktade av internationella investmentbanker och jag kan inte kommentera om sådana samtal pågår. Men vi vill att de här bolagen ska veta att vi bygger en kapitalförvaltningsgrupp som ska vara ett alternativ för dem när de känner att det stämmer med deras strategi, sa Christoffer Folkebo.  

Internationellt har flera stora kapitalförvaltningsorganisationer avknoppats.  Deutsche Bank har knoppat av och börsnoterat sin kapitalförvalningsenhet DWS. I Frankrike har Amundi bildats genom att Crédit Agricole och Société Générale slog ihop sina kapitalförvaltningsorganisationer och börsnoterade bolaget.

Swedbank Robur, ett helägt dotterbolag till Swedbank, är Sveriges största och en av Nordens ledande kapitalförvaltare. Det förvaltade kapitalet uppgår till cirka 1 400 miljarder kronor, varav knappt 1 000 miljarder kronor i fonder. 

 

 

Platsannonser

Logga in