Robert Bergqvist: ”Stödpolitiken under pandemin var för omfattande”

Publicerad
Uppdaterad

”Marknaden tvivlar på Jerome Powells och andra centralbankschefers förmåga att leda in ekonomierna för en mjuklandning”, säger Robert Bergqvist,seniorekonom på SEB. 

Annelie Östlund

Jerome Powell har fått förnyat förtroende som Fed-ordförande och hans största utmaning blir nu att styra in den amerikanska ekonomin för en mjuklandning.

Det blir en mycket grannlaga uppgift, menar Robert Bergqvist,seniorekonom på SEB.

– Så här i backspegeln kan man nog säga att stödpolitiken under pandemin har varit för omfattande och att den har bidragit till inflationsproblemet, säger han och fortsätter:

Annons

– Jämfört med Sverige har stödet i USA varit beloppsmässigt större i relation till BNP och utformat på ett annat sätt. Amerikanska staten har stöttat med kontanter till hushållen vilket lett att folk har suttit hemma och köpt varor via nätet eftersom de inte kunnat gå ut på restaurang, resa eller klippa sig. Det har lett till varuinflation och problem med utbudet.

Nu ska Jerome Powell, i likhet med andra centralbankschefer, försöka höja styrräntan till lagom nivåer, i lagom takt. Inflationen ska hejdas utan att konjunkturen knäcks. Men marknaden tvivlar på centralbankernas fingertoppskänsla.

– Marknaden tror på en väldigt framtung exit-strategi för penningpolitiken. Centralbankerna i många länder vill höja räntorna ganska snabbt. Marknaden tror att det här går för fort och att vi kommer att få se en lågkonjunktur under 2023.

Annons

Den lågkonjunkturen – eller recessionen – kommer att ”göra jobbet” för centralbankerna.

– Förväntningarna är att vi får en så svag ekonomisk aktivitet att det leder till mycket långsammare prishöjningar, stigande arbetslöshet och en dämpad lönetillväxt. Marknaden tror att inflationsproblemet kommer att lösas via en lågkonjunktur vilket i sin tur kommer tvinga centralbankerna att sänka räntorna. Förväntningarna är att det peakar någon gång under sommaren 2023, säger Robert Bergqvist.

Den amerikanska räntan spås toppa på 3,5 procent sommaren 2023 för att sedan börja röra sig långsamt nedåt.

Annons

Bank of Englands styrränta, som idag ligger på 1 procent, höjs till cirka 2,5 procent sommaren 2023 för att sedan börja röra sig nedåt.

Vidare är marknadens prognos för Sverige att Riksbanken höjer till cirka 2,5 procent under senare delen av 2023. Därefter vänder styrräntan svagt nedåt.

 

Annons