Finans Nyhet

Riksgälden och Riksbanken till attack mot Swedbank

Hans Lindblad och Stefan Ingves ryter till med anledning av Swedbankskandalen.Hans Lindblad och Stefan Ingves ryter till med anledning av Swedbankskandalen.
Hans Lindblad och Stefan Ingves ryter till med anledning av Swedbankskandalen.
Publicerad

Nu går staten till attack mot bankerna. Både Riksgäldens och Riksbankens chefer ger Swedbank en rejäl avhyvling för penningtvätt-härvan i Baltikum och hävdar att den kan hota hela banksystemet.

Ulrika Fjällborg

– Det är en girighet som ligger bakom det här som är väldigt svår att förlika sig med, och det måste få ett slut, säger Riksgäldsdirektören Hans Lindblad till Dagens Nyheter.

Han hävdar att Swedbanks agerande hotar hela banksystemet.

Nu ska Riksgälden se över förfarandet kring den så kallade statliga betalningsmodellen, som hanterar statens betalningar, till exempel pengaöverföringar mellan myndigheter. Den statliga betalningsmodellen omsätter, enligt Lindvall, 7 000 miljarder kronor per år och sköts idag av upphandlade banker, men nu undersöker myndigheten om det går att skapa ett säkrare system.

Annons

– Medborgarna måste känna sig trygga med systemet. Lagen om offentlig upphandling ser över vilka villkor och krav man ska ställa, men en bank som ska delta i ett upphandlingsförfarande måste vara trovärdig, säger han till Dagens Nyheter.

Swedbank rankas som “systemviktig” bank, vilket innebär att den inte kan gå i konkurs utan i så fall skulle tas över av Riksgälden. Det är dock långt kvar till en sådan lösning, säger Hans Lindblad till DN:

– Var gränserna går för när ett förtroende är förbrukat är väldigt svårt att säga, det är situationsberoende och går inte att definiera, men ett 20-procentigt börsfall är inte en förtroendeskapande utveckling.

Annons

Detsamma uttryckte Realtids krönikör Per Lindvall i onsdags – oavsett om det beror på att Swedbanks företrädare inte haft koll eller ljuger så är det inte bra. I synnerhet som svenska staten redan en gång räddat Swedbank från konkurs – för bara tio år sedan:

“Hade inte Riksbanken och Riksgälden agerat ”lender of last resort” under den djupaste krisperioden så hade inte Swedbank överlevt eftersom de inte kunde refinansiera sina lån på annat sätt. En sådan ”nära döden upplevelse” borde ha ympat in en djupgående medvetenhet i banken om att man åtminstone måste följa lagen.”

Även riksbankschefen Stefan Ingves går till attack mot banker med verksamhet i Baltikum:

Annons

– De baltiska länderna har den historia och det geografiska läge de har, och då måste man vara medveten om att det finns en del ”bad guys”. Det är så världen ser ut, och då får man arbeta efter det, säger han till TT i samband med ett framträdande i Stockholm.

Trots allt tycker han att medvetenheten om problemen har ökat:

– Det har skett en förflyttning. Medvetenheten om detta är bra, därmed inte sagt att det är det inte bra överallt, säger han till TT.

Riksgäldens direktör Hans Lindblad oroas också av tanken på att Swedbanks misstänkta penningtvätt visar på ett större systemfel.

– Någonting är väldigt fel inom bankväsendet eftersom denna typ av fel dyker upp hela tiden, jag tror inte att det finns en enskild åtgärd utan det här är någonting som kräver många olika typer av åtgärder. Man måste på något sätt få bort incitamentstrukturen och incitamenten till bankirer att bete sig på det här sättet.

Annons