Bank & FintechNyhet

Riksbanken lanserar tjänst för omedelbara betalningar

Publicerad
Uppdaterad

Idag lanseras tjänsten RIX-INST som innebär att betalningar mellan banker kan göras i realtid dygnet runt och året om i centralbankspengar. Tjänsten är ansluten till eurosystemets betalningsplattform TIPS.

Realtid.se

Omedelbara betalningar, när bankkunder sekundsnabbt flyttar pengar från en bank till annan, blir allt vanligare. Sverige är redan idag ett av världens mest avancerade länder när det gäller att betala digitalt. Varje dag sker i genomsnitt ca 2 miljoner sådana betalningar via Swish. RIX-INST är ett öppet system för aktörer som vill ansluta sig. Arbetet med att flytta över Swish-betalningarna till RIX-INST har påbörjats och planeras att vara klart i början av 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Dagens RIX-system är byggt för stora betalningar och har begränsade öppettider. Riksbanken behöver som alla aktörer på betalningsmarknaden anpassa sig till en framtid där betalningsflödena går allt snabbare. Därför har Riksbanken utvecklat RIX-INST där ECB:s plattform TIPS (Target Instant Payment System) står för den tekniska lösningen, säger Mats Wallinder, biträdande chef på avdelningen för betalningar i en skriftlig kommentar.

Fördelen, enligt Riksbanken, är att med RIX-INST står Riksbanken för avvecklingen – alltså, när pengarna flyttas från en bank till en annan. Det gör att alla aktörer kan använda systemet på lika villkor och arbetsdelningen mellan offentlig och privat ska bli tydligare: Den privata sektorn erbjuder betaltjänster till sina kunder och avvecklingen av betalningarna sker hos Riksbanken.

Annons

Riksbanken räknar med stordriftsfördelar och lägre kostnader för samhället genom att dela plattform med andra centralbanker än om Riksbanken skulle utveckla ett eget system.

Riksbanken skriver också att med den nya lösningen så får svenska företag möjligheter att utveckla nya betaltjänster på en gemensam europeisk plattform.

 

Annons
Annons