Annons

Annons

"Riksbanken kommer att ångra sig"

Günther Mårder, vd för Företagarna, dömer ut Riksbankens ointresse för att vända kronans fallande kursutveckling.  –De kommer att blicka tillbaka och ångra sig, säger han till Dagens Industri.

 

Kronans usla växelkurs blir ett alltmer pressande problem för de importtunga bolagens försäljningsmarginaler. Sju av tio importerande företag i Sverige upplever negativa lönsamhetseffekter från kronfallet, enligt en rapport från Företagarna.

Günther Mårder, vd Företagarna, varnar för konsekvenserna av Riksbankens svala intresse för att vända kronans utveckling.

–Att dumpa vår krona är en engångseffekt för exportindustrin som mår gott på ytan. När vi får en lågkonjunktur, och Riksbanken börjar höja räntan så att priserna normaliseras, är risken stor att konkurrenskraften i svenska företag visar sig vara betydligt svagare än vi trott.

Annons

Annons

Günther Mårder att domen mot Riksbankens lågräntepolitik kommer att bli hård, inte minst i de egna leden när åren med minusränta gett perspektiv.

– Riksbankens offensiva penningpolitik är skadlig för Sverige. Jag tror att de kommer att blicka tillbaka på den här tiden och ångra sig att de inte bad om undantagstillstånd för att få styra mot andra mål än mot inflationen, säger han till DI.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons