Foto: Riksbanken
Finans

Riksbanken efterlyser 11 miljarder

Snart blir flera sedler och mynt ogiltiga. Men fortfarande har svenska folket drygt 11 miljarder kronor kvar att lämna in.

Uppdaterad 2017-05-30
Publicerad 2017-05-30

Om en månad blir de äldre 100- och 500-kronorssedlarna samt de äldre 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga. Fortfarande finns det 9,2 miljarder kronor i sedlar och 1,9 miljarder kronor i mynt kvar ute i samhället. Därför efterlyser Riksbanken nu sedlarna och mynten.

Sedan oktober 2015 har sedlar och mynt till ett värde av 52 miljarder kronor kommit in till Riksbanken. Men fortfarande har svenska folket 11,1 miljarder kronor kvar.

En nyligen gjord undersökning visar att hushållen i genomsnitt har 324 kronor i mynt. I december förra var samma siffra 514 kronor och 2015 i januari 779 kronor.

– Bankerna har nu utökat antalet kontor som tar emot mynt och flera banker har tagit bort avgifterna. Vänd dig till din bank om du har mycket sedlar och mynt. Butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång. Det är också viktigt att bankerna och värdebolagen kan förse butikerna med nya växelmynt och att butikerna slutar lämna ut äldre mynt till kunderna nu när de snart är ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter, i en kommentar.

Riksbanken fortsätter nu informationskampanjen "Efterlyst!" för att uppmärksamma allmänheten om att sedlarna och mynten snart blir ogiltiga. Under de närmaste veckorna kommer kampanjen att synas på stortavlor, i tidningar och i digitala kanaler.

Om du vill sätta in mynten på ett bankkonto kan du ta hjälp av myntkartan.se. Där finns cirka 950 banker, växlingskontor och butiker med myntmaskiner som tar emot mynt.

Platsannonser