M&A

Recipharm köper brittiskt bolag för 6,3 miljarder

Läkemedelbolaget Recipharm lägger ett bud på 6,3 miljarder kronor på brittiska Consort Medical.

Uppdaterad 2019-11-18
Publicerad 2019-11-18

Det är Recipharm Holdings Limited, ett helägt dotterbolag till Recipharm, som har lämnat ett kontantbud på Consort. Styrelsen i Consort rekommenderar enhälligt att acceptera budet, skriver Recipharm i ett pressmeddelande. Budet innebär en premie på 37 procent jämfört med det genomsnittliga priset under de senaste tre månaderna, enligt Recipharm.

Consort har huvudkontor i London och är noterat på London Stock Exchange. Bolaget har en årlig omsättning på 292 miljoner pund, motsvarande 3 633 miljoner kronor.

Recipharm anser att Consort är en bra matchning, med vad man anser är innovativ teknik inom läkemedelsadministration kompletterat med inhalationsläkemedel och läkemedel för injektion.

Consort har omkring 2 000 anställda, varav 1 400 i Storbritannien. 

Erbjudandet är finansierat genom bankkrediter via Danske Bank och DNB Bank, inklusive ett brygglån på 2 miljarder kronor. För att klara det senare vill Recipharm genomföra en eller flera nyemissioner om totalt 2,5 miljarder kronor.

Lazard är finansiell rådgivare till Recipharm i samband med förvärvet. Clifford Chance samt Setterwalls Advokatbyrå är juridiska rådgivare.

Recipharm har närmare 7 000 anställda och omsätter cirka 7,2 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Stockholm. B-aktien är noterad på Stockholmsbörsen.

Platsannonser