Svenska företag lägger enorma summor på rekrytering – men misslyckas med det viktigaste: att få nyckeltalanger att stanna. Resultatet blir en ond cirkel av skenande kostnader och kompetensflykt.
Företagen jagar nya talanger – men skrämmer bort de bästa

Mest läst i kategorin
”Man anställer nästan fler rekryterare än vad man anställer personal. Det är lite grann som om en båt läcker – då behöver man fler folk som lagar hålen och skottar vatten än att köra båten framåt.”
Det säger Stefan Engseth, författare till boken ”Homo stupido”, som menar att mycket i dagens arbetsliv fortfarande styrs av kortsiktigt tänkande.
Missa inte: Vår dumhet hotar vår framtid – men det finns en plan B. Realtid TV
Problemet ligger enligt honom i företagens besatthet av snabba resultat och kvartalsrapporter. Bonussystem och kortsiktig prestationsmätning skapar en kultur där siffrorna blir viktigare än människorna bakom dem.
”Där finns inga blommor, inga hjärtan, inga känslor. Bolag styrs väldigt mycket av känslor – och känslor får talanger att trivas”, förklarar Engseth.
Stenålderstänkande
Den moderna arbetsmarknaden präglas enligt honom fortfarande av primitiva instinkter där kortsiktigt egenintresse går före långsiktig utveckling.

Frysta ägg – karriärens kylskåp eller arbetsgivarens nya vapen?
Det är 2025 och vi fryser inte bara matlådan – nu fryser vi framtiden.
Istället för att bygga kulturer som vårdas och utvecklas över tid, fokuserar ledningar på snabba lösningar som sällan håller i längden.
”Man kan se att vi fastnat vid det väldigt enkla tänket och där vi fastnar i grottan. Dumt nog anammar våra primitiva instinkter”, menar Engseth.
Senaste nytt
Framtidsfokus som lösning
Lösningen ligger inte i fler HR-program eller tekniska verktyg, utan i ett fundamentalt skifte från att rekrytera baserat på historisk prestanda till att anställa för framtida potential och värderingar.
”Så viktigt att ställa frågan: Vad vill du bidra med här? Istället för frågan: Vad har du gjort?” förklarar Engseth.
Läs även: Meningslöst jobb skadar din hälsa. News55
Han förespråkar att företag ska definiera sin framtidsvision och rekrytera personer som vill vara del av den resan.
Företag som Ikea och spelbolag har visat vägen genom att anställa sina egna fans och bygga communities som sträcker sig bortom traditionella organisationsgränser.
Denna modell skapar lojalitet och engagemang som går djupare än löneförmåner och traditionella incitament.

”Den stora tillplattningen” – chefstrenden sköljer över USA
Mellancheferna lever farligt.
Evolutionär utveckling kräver transparens
För att bryta mönstret krävs enligt Engseth transparens kring vad företaget står för och vart det är på väg.
När medarbetare förstår både vad organisationen vill vara och vad den inte vill vara, kan de som inte passar in lämna frivilligt för att hitta sin rätta ”stam” någon annanstans.
”Med den här transparensen kan man skapa ett evolutionärt system som gör att utvecklingen går väldigt mycket fortare och hastigheten är väldigt avgörande för att vinna i konkurrensen i dag”, avslutar Engseth.
Mer från Realtid TV:
144 miljarder försvann – börsoro fick sparare att fly. Realtid TV
Rysk olja fortsätter flöda – trots EU:s löften. Realtid TV
Guldet rusar – här är fällan du missar. Realtid TV
ANNONS
ANNONS

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.