Ratos ordförande Per-Olof Söderberg och nytillträdda vd Jonas Wiström.
Finans

Ratos ordförande om vd-bytet: "Det är en långsiktig lösning"

Den nytillträdda styrelseordföranden Per-Olof Söderberg berättar nu om vad som ligger bakom det plötsliga vd-bytet i Ratos, planerna framöver för bolaget och vad som gäller för den nya vd:n Jonas Wiström. “Det är en långsiktig lösning”, säger han till Realtid.

Uppdaterad 2017-12-13
Publicerad 2017-12-13

Vd:n Magnus Agervald tvingas lämna investmentbolaget Ratos med omedelbar verkan nu på onsdagen. Han ersätts på vd-posten av styrelsens ordförande Jonas Wiström. Ny styrelseordförande blir Per-Olof Söderberg, som också han hämtas inifrån styrelsen där han varit ledamot.

Anledningen till det plötsliga vd-skiftet är enligt ett pressmeddelande från bolaget att styrelsen inte är nöjda med Ratos utveckling.

I en intervju med Realtid.se berättar Ratos nytillträdda ordförande Per-Olof Söderberg om bakgrunden till beslutet och vad som ligger i korten för bolaget framöver.

Varför valde ni att göra det här skiftet på vd-posten nu?

– Styrelsen ansåg att vi behövde göra den här förändringen nu. Beslutet har växt fram under en kortare tid, och vi ser att utvecklingen i våra portföljbolag gör det här beslutet rätt och riktigt, säger Ratos styrelseordförande Per-Olof Söderberg.

I pressmeddelandet skriver ni att styrelsen inte är nöjda med Ratos utveckling. Vad är det ni inte är nöjda med?

– Sett tillbaka över tid så har Ratos under elva år gått sämre än marknaden i övrigt, och det är något vi tyvärr har fortsatt med också det senaste året. Då är det självklart att vi inte kan vara nöjda med utvecklingen. Det talar för sig självt.

I och med avgången blev Magnus Agervald en kortlivad chef för det anrika och börsnoterade investmentbolaget. Han tillträdde posten som vd för Ratos i mitten på november i fjol, och var dessförinnan i flera år vd på Byggmax.

Den nya vd:n Jonas Wiström tog över ordförandeposten i Ratos efter Arne Karlsson under 2016. Han var tidigare vd på konsultföretaget ÅF under många år.

Vad är det som gör Jonas Wiström lämplig som ny vd?

– Vi tycker att han har den breda industriella erfarenheten, vilket han kompletterar med att vara en stark ledare och god kommunikatör. Han har också erfarenhet från både tjänstesektorn och industrin. Dessutom har han erfarenheter av att genomföra företagsförvärv och integrationsprocesser mellan företag.

– Hans breda erfarenheter och ledarskap gör honom helt enkelt mycket lämplig nu.

Vad blir Wiströms huvuduppdrag? Vilken riktning ska han ta Ratos i?

– Vi har lagt fast en strategisk omorientering för verksamheten. Den innebär att vi ska fokusera på färre sektorer och längre innehav av kärnverksamheter.

– Det är den riktning vi går i och det ligger så klart i korten för honom att jobba efter den planen.

Avgående Magnus Agervald har varit djupt involverad med arbetet med den nya strategiska inriktningen för bolaget som ni arbetat fram. Skulle inte han vara lämplig att implementera den också?

– Magnus kom till ett Ratos som då uppfattades som ett något annorlunda företag än idag. Han har varit med om den strategiska omorienteringen och tyckt att den varit riktigt. Men den kräver ett annat ledarskap. Vi har en del driftsmässigt tuffa utmaningar framför oss och de tror vi Jonas passar bäst till.

 – Men Magnus har gjort mycket bra under sin tid som vd också då det kommit till att avveckla dåliga verksamheter, minskat operativa förvaltningskostnader samt drivit plantasjenförvärvet i mål.

Som styrelseordförande har man vanligtvis en mer strategisk roll än vd:n som kan sägas vara mer operativ. Ser ni mot den bakgrunden Jonas Wiström som en permanent vd, eller mer av en tillfällig lösning? 

– Det här är ingen kortsiktig lösning utan en långsiktigt sådan. Vi ser också att Jonas och jag kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, säger Per-Olof Söderberg.

Platsannonser