FinansNyhet

Ras i fintech-finansiering

Publicerad

Investeringar i sektorn från riskkapitalbolag minskar under andra kvartalet. Det gäller både storlek och antalet affärer, enligt en färsk analys.

Realtid.se

Fintech-investeringar från riskkapitalsektorn på global nivå har rasat med 49 procent under årets andra kvartal. Detta enligt en ny sammanställning av KPMG och CB Insights som går under benämningen Pule of Fintech. 

Avmattningen har skett både när det gäller antalet affärer och storleken på investeringarna. Trots detta har aktiviteten varit tillräckligt hög under första halvan av 2016 att den totala finansieringen med dagens takt fortfarande kan slå förra årets siffror, uppger KPMG:s partner och fintech-ansvarige Ken Sörensen.

Just nu är det lite tuffare för låneportaler och finansieringsrundorna med större belopp har minskat till den lägsta nivån på fem kvartal. 

Annons

I Europa skedde inga finansieringsrundor på över 50 miljoner dollar för riskkapitalstödda fintech-bolag under andra kvartalet. I Nordamerika ägde enbart fem rundor på över 50 miljoner rum, jämfört med 13 under samma kvartal förra året, enligt rapporten.

Den här avmattningen både inom antalet affärer och storleken på investeringarna stämmer överens med en tydlig global trend gällande riskkapital för uppstartsföretag, menar CB Insights vd Anand Sanwal i en kommentar.

– Riskkapitalbolag och även så kallade crossover-investerare har börjat ställa högre krav på lönsamhet och affärsmodell. Trots nedgången är tidigare underinvesterade fintechområden, till exempel inom försäkringar, på stark frammarsch bland riskkapitalinvesterare i skilda delar av världen, säger han.

Annons

I rapporten framgår att de 30 största finansieringsrundorna inom fintech under första halvan av året genererade över 4,6 miljarder dollar. Av dessa 30 var 19 i Nordamerika och 8 i Asien, enligt sammanställningen.

Realtid.se söker KPMG:s Ken Sörensen för ytterligare kommentar.

 

Annons
Annons