Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, är överraskad över Riksbankens räntebesked.
Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, är överraskad över Riksbankens räntebesked.
Penningpolitik

Ränteanalytiker: “Riksbanken överraskar”

Riksbanken är överraskande hökaktig när den står fast vid en räntehöjning runt årsskiftet, men analytiker är delade i synen på om räntehöjningen verkligen kommer. 

Uppdaterad 2019-09-05
Publicerad 2019-09-05

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, säger att “det är en stor överraskning att Riksbanken håller fast vid planen på att höja i slutet av detta eller början av nästa år”.

Kopelman hänvisar till signaler om lättnader från omvärlden, inklusive ECB, och tecken på att tillväxten mattas i både Sverige och omvärlden. 

– Vi hade trott att man skulle börja stänga dörren för höjningar nu genom att i ett första steg börja skjuta dem på framtiden, säger Elisabet Kopelman. 

– Sammantaget är det ett hökaktigt besked och det blir svårt för marknaden att fortsätta att prisa in räntesänkning givet de här beskeden från Riksbanken. Vi hade tagit bort vår prognos om en höjning under i vart fall 2019 och 2020 men får nu överväga om det inte blir ett sista steg till 0, säger Elisabet Kopelman. 

Även Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, konstaterar att Riksbanken var överraskande hökaktig i och med att centralbanken behåller synen att nästa höjning sker runt årsskiftet, även om takten därefter blir “betydligt lugnare”.

– Swedbank tror inte på någon räntesänkning men vi tror inte heller att det kommer att vara möjligt att göra den räntehöjning Riksbanken förutser, säger Knut Hallberg. 

Kronan stärktes betydligt och korträntorna steg rejält eftersom marknaden har prissatt en räntesänkning, uppger Hallberg.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, ser Riksbankens drag som “första steget att plocka bort alla höjningar”. 

– Man måste hålla i minnet att prognosförändringarna mellan rapporterna i juli och september alltid brukar vara mycket små. Med tanke på detta borde man således inte bli förvånad att Riksbanken i stort sett behåller bilden från juli. Större revideringar är att vänta i oktober vad gäller den stora bilden, säger Mats Kinnwall. 

Kinnwall säger att med tanke på detta är förändringen av reporäntebanan ovanligt stor, Riksbanken skalar av mer än 50 punkter på tre års sikt. 

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en analyskommentar att banken fortfarande räknar med att Riksbanken kommer att ändra sin penningpolitik, men att det kan bli mer gradvis och långsammare än Nordea tidigare räknade med.

"Sammantaget är Riksbanken fortfarande alltför optimistisk om ekonomin. Vår syn om en räntesänkning i december är i fara, men en räntesänkning ligger fortfarande i korten", skriver Torbjörn Isaksson. 

Platsannonser