FinansNyhet

PwC: Etiska felsteg vanligaste skälet att vd:ar får sparken

Publicerad

Skandaler, korruption och moraliska tveksamheter var under förra året ett vanligare skäl till att vd:ar får sparken än exempelvis otillräcklig lönsamhet, enligt en rapport från revisions- och konsultföretaget. 

olof swahnberg

PwC har sedan 2001 årligen analyserat vd-byten i världens 2.500 största börsnoterade bolag. Förra året var första gången sedan början på undersökningarna som fler vd:ar fått sparken på grund av etiska felsteg än på grund av svag lönsamhet eller konflikter med styrelsen. 

Däremot var andelen vd:ar som blev borttvingade från sina poster, runt 20 procent, i linje med de senaste åren, enligt rapporten ”CEO Success Study”. 

2018 uppgick den globala vd-omsättningstakten till rekordhöga 17,5 procent. Nordiska företag uppvisade en ännu högre omsättning med 20,3 procent.

Annons

Branscher med högst vd-rotationer inkluderar kommunikations-, råmaterials- och energibranscherna.

– Studien visar också att det är svårt att ersätta en vd som suttit länge på sin tjänst. Detta är såklart en stor utmaning som företagen måste hantera för att säkerställa en framgångsrik succession, kommenterar Per-Ola Karlsson på PwC:s Strategy&.

 

Annons
Annons