Sponsrat Sponsrat

Välja rätt diskmaskin

Är det så att du ska investera i en ny diskmaskin, eller köpa en för första gången? Det kan vara svårt att veta vad man ska välja, då det finns flera hundra sorter på marknaden. Att ha en diskmaskin underlättar en hel del, både för det lilla och stora hushållet. Det ger mer tid över till annat. Sen är det rätt skönt att slippa och stå diska för hand. Bland de olika modeller som finns så har du bänkdiskmaskin, integrerad diskmaskin, halvintegrerad diskmaskin samt underbyggda diskmaskiner. Det finns en del saker att tänka på inför valet av diskmaskin, då det ändå är en stor investering. Så se till att jämföra diskmaskiner på denna sida, samt läs vår guide hur du kan tänka.

Uppdaterad 2020-10-26
Publicerad 2020-10-26
Vilken diskmaskinsmodell passar dig?

Det finns som sagt en mängd olika modeller av diskmaskin. Det allra vanligaste är att man har en underbygg diskmaskin som det heter. Den installerar man under sin köksbänk. Om du hellre vill att den ska smälta in i den övriga inredningen då kan du välja en integrerad diskmaskin. På dessa kan du montera på en front som matchar de köksluckor du har. Själva betjäningspanelen brukar då sitta gömd på kanten av luckan. Ett annat alternativ är en halvintegrerad diskmaskin. Den påminner en del om den integrerade, med skillnaden att betjäningsluckan sitter fram på luckan. Den smälter därmed inte in helt så som den integrerade gör. Utöver dessa modeller finns det även de som är fristående. Den kan du placera nästan var som helst. Du som har liten plats, du kan välja en extra smal diskmaskin. Sedan finns det även de som är extra höga. Den minsta diskmaskinen är bänkdiskmaskinen. Det ställs då helt enkelt på din köksbänk. Den kan kopplas in med en permanent vattenanslutning eller att det är en manuell lösning du sätter på och tar av från kranen varje gång.

Vilken storlek behöver du?

En viktig faktor är storleken på diskmaskinen. Allt beror ju på hur mycket disk du har varje dag. Det är onödigt att ha en allt för stor, om du inte kan fylla upp den på en dag. Det eftersom det inte är ekonomiskt eller miljövänligt att köra en halvfull maskin. Det är vanligast med diskmaskiner med en kapacitet på 12–16 kuvert. En sådan maskin passar bra för en familj på cirka fyra personer. För två personer räcker det med en modell som tar 6–8 kuvert och för den som är ensam funkar det ofta bra med en bänkdiskmaskin.

Övriga saker att tänka på

Det är ju en fördel om ditt porslin får plats i diskmaskinen. Du kan ta med det och prova, eller mäta tallrikarna. Det är främst höjden det brukar handla om. Även om de flesta maskiner är anpassningsbara så är det mäkta irriterande att upptäcka att dina tallrikar inte får plats, efter du köpt och installerat maskinen. Fundera även på om du föredrar att ha en bestickkorg eller en besticklåda. Det finns även höj- och sänkbara korgar för mer flexibilitet. Andra saker att tänka på är vad det finns för olika program och hur användarvänlig den är.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in