Sponsrat Sponsrat

Utellus välkomnar förslag på nytt, stabilare stöd till grön teknik

Publicerad 2020-06-25

Finansdepartementet föreslår att ett nytt ekonomiskt stöd till privatpersoner som investerar i grön teknik införs. Stödet föreslås vara en skattereduktion och ska fungera liknande rut- och rotavdraget  och innebär att den sökande kan få ta del av skattelättnaden direkt på fakturan.

Reduktionen föreslås gälla liksom det tidigare investeringsstödet, för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik i form av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter till elfordon. 

Mindre osäkerhet kring den ekonomiska kalkylen gör att det blir enklare för konsumenten. Man kan lättare estimera totalkostnaden och det är ett incitament för att våga satsa på denna typ av långsiktiga investeringar, säger Kia Agerhem, vd Utellus. 

Förslaget innebär att individen inte längre är beroende av hur mycket pengar som finns kvar i budgeten ett visst år, utan alla kan ta del av stödet som föreslås vara 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad energi och laddboxar. Som mest kan en persons kostnader reduceras med 50 000 kronor per beskattningsår och det föreslås ersätta de nuvarande stöden för liknande installationer.

Förslaget ska vara en del av budgetpropositionen 2021 och reduktionen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021 för att kunna användas på installationer som utförs med början i det nya året.


Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in