Sponsrat Sponsrat

Allt du behöver veta om konceptet CV

Uppdaterad 2021-07-07
Publicerad 2021-07-07

Curriculum Vitae eller kort sagt CV är ett dokument som innehåller utvald information om en person. Tanken bakom ett CV är att beskriva sina arbetslivserfarenheter, utbildning och personliga egenskaper på ett sätt som lyfter fram det positiva hos en själv.

Att skapa ett bra CV är idag en konst. Varför? För att det finns många och lika alternativ när det kommer till design, utseende, information och språk. Kraven blir allt högre och idag kämpar de flesta med att ta fram ett CV som gör dem rättvisa på alla sätt och vis. Det finns gott om artiklar, guider och tips angående hur man skriver ihop ett bra CV. Färdigställda mallar som du endast fyller i på en kvart kan göra hela processen betydligt lättare. Oberoende av om du väljer mallar eller gör allt själv från grunden så finns det en del saker du bör tänka på. Vilka är dem? Ja, de berättar vi mer om i nästa avsnitt.

Vilka punkter bör ett CV innehålla?

Vad ska ett CV innehålla oavsett dess design och jobbet du ansöker om? Här kommer de viktigaste punkterna som du ska ha med:

  • Personuppgifter - namn, mailadress, adress, ålder och mobilnummer
  • Arbetslivserfarenheter – här beskriver du kort och koncist dina tidigare arbets-, och praktikplatser samt dina arbetsuppgifter
  • Utbildningar och kurser – igen beskrivs dina utbildningar på ett kort sätt
  • Färdigheter – inkludera språkkunskaper och IT-färdigheter om du har sådana
  • Personliga egenskaper – dags att vara lite mer personlig. Berätta gärna vad du är duktig på till exempel du har läshuvud, är bra på siffror och gillar att arbeta i ett team
  • Övriga meriter – om du har några fritidsintressen eller med i någon förening här är platsen att berätta lite mer om det.
  • Referenser – en mycket viktig punkt där du namnger en utvald eller utvalda personer som kan beskriva dig och ge goda rekommendationer om din persona.

Ovanstående punkter bör ett standardiserat CV innehålla. Exakt hur du utformar det och vilka språkstuttryck du väljer att använda är upp till dig. Kom även ihåg att det finns gott om konsulter som kan hjälpa dig att skriva ditt CV om du skulle behöva det.

Kan ett bra CV ge dig drömjobbet?

Ja, ett välskrivet CV kan faktiskt leda till en anställning. Observera att just CV:t är det första en rekryterare eller arbetsgivare ser innan ett riktigt möte. Hur själva intervjun går är avgörande för en framtida anställning. Det absolut viktigaste är att aldrig ljuga om dina färdigheter. Beskriv på ett ärligt sätt vad du faktiskt kan bidra med. Ett CV ska anpassas efter jobbet du söker. Med andra ord behöver du inte ha med allt du gjort, det går att välja bort vissa moment.

Många väljer att skriva sitt CV med humor med förhoppning om att få drömjobbet. Det är absolut en bra idé. Tänk bara på att inte alla har samma humor som du. Ifall du vill piffa upp texten på något sätt får det vara på ett lätt skämtsamt joke.

Platsannonser

Logga in