FinansNyhet

Penningtvätt: ”Ett enormt positivt steg med ny EU-myndighet”

"Brottslingar begränsas inte av några landsgränser, därför är viktigt att regeringar förenas på den internationella scenen", säger Richard Grint, PA Consultings brittiska financial crime expert med globalt ansvar för penningtvätt. Foto: Pixabay och PA Consulting.
Publicerad

Att EU är ett steg närmare att skapa en ny EU-myndighet för att bekämpa penningtvätt är ”Ett steg i rätt riktning för EU-länderna”, säger Richard Grint, financial crime expert på PA Consulting.

Camilla Jonsson

Vid Ekofins senaste sammanträde enades EU:s finansminister om att skapa en ny EU-myndighet som ska bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Regelverket på området ska också stramas upp och samordningen mellan EU-länder ska förbättras. Det sade Tysklands finansminister Olaf Scholz vid en presskonferens efter det videosända ekofinmötet. 

Beslutet följer på en rad skandaler om penningtvätt i Baltikum, där Swedbank, SEB och Danske Bank har varit inblandade.

Richard Grint, PA Consultings brittiska financial crime expert med globalt ansvar för penningtvätt, välkomnar beslutet.

Annons

– Det är ett enormt positivt steg på en bredare EU-nivå. Brottslingar begränsas inte av några landsgränser, därför är viktigt att regeringar förenas på den internationella scenen, säger han till Realtid.

Richard Grint är ytterst ansvarig för arbetet med PA Consultings nordiska rapport på temat ”Partners against crime” där man lyfter vikten av samarbete mellan privat och offentlig sektor.

– Det är en utveckling som är särskilt positiv för mindre EU-länder som Sverige – som kommer att få tillgång till underrättelse, insikt och kompetens från hela EU som de annars skulle ha missat. Samarbete är viktigt i kampen mot ekonomisk brottslighet, både internationellt och mellan den offentliga och privata sektorn. Fortsättningen av den trenden är ett steg i rätt riktning för EU-länderna, säger Richard Grint.

Annons

Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis sade att kommissionen kommer att återkomma nästa år med konkreta lagförslag som en del i en överenskommen handlingsplan.

Primärt kommer förslagen att fokusera på finansinstitut och kryptovalutor. Lagstiftning för icke-finansiella företag får vänta lite.

– Smutsiga pengar är väldigt rörliga. Därför måste vi hantera frågan med konsekvens på EU-nivå, sa EU-kommissionens förste viceordförande Valdis Dombrovskis efter mötet.

Annons
Annons