FinansNyhet

P27 Nordic Payments Platform köper upp Bankgirot

Lars Sjögren, vd för P27 Nordic Payments Platform skakar hand med Bankgirots vd Jeanette Jäger. Foto: P27 Nordic Payments Platform
Publicerad

Som ett led i att etablera en nordisk infrastruktur för clearing förvärvar P27 Nordic Payments Platform svenska Bankgirot.

Marlène Sellebråten

P27 Nordic Payments Platform har tecknat avtal om förvärvet av Bankgirocentralen BGC, Bankgirot, Sveriges enda clearinghus för massbetalningar, och bolaget som möjliggör realtidsbetalningar via Swish, framgår av ett pressmeddelande. Förvärvet är ett led i P27:s strategi om att etablera en gemensam nordisk clearing-plattform. P27, ett gemensamt initiativ mellan Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank, aviserade i maj att bolaget utvärderade möjligheten att förvärva Bankgirot.

– P27:s förvärv av Bankgirot är ett mycket viktigt steg i vår ambition att bygga en gedigen nordisk clearinginfrastruktur. Detta kommer att göra det möjligt för Norden att ta ledningen när det gäller att bygga världens första integrerade gränsöverskridande och valutaöverskridande betalningsregion, vilket underlättar bankernas, konsumenternas och samhällets stora behov, kommenterar Lars Sjögren, vd för P27 Nordic Payments Platform, i pressmeddelandet.

Bankgirot, med en central roll i det svenska betalningssystemet, hanterar dagligen transaktioner till ett totalt värde om cirka 73 miljarder kronor. Detta innefattar realtidstransaktioner som sker via betaltjänsten Bir, vilken ligger till grund för person-till-person-betalningsappen Swish. 

Annons

På kort sikt kommer transaktionen inte påverka Bankgirots tjänster. 

P27 räknar med att affären kan vara genomförd under första kvartalet 2021.

Annons