Annons

Annons

"Oväntat gamla affärssystem på svenska bolag"

Tre av fyra företag har affärssystem med tio år på nacken eller mer, enligt kartläggning från Visma. "Förvånansvärt många sitter med gamla system", säger Carola Lissel, vd för Visma Software.

Visma har undersökt ekonomi- eller affärssystemen hos totalt 3.600 företag i Sverige. Och 95 procent sitter har ett system som är äldre än fem år – och 76 procent är över tio år. Dessutom har 55 procent ett system som är över 15 år gammalt.

– Det är förvånande att så stor andel av Sveriges bolag sitter med så gamla ekonomi- och affärssystem att de med stor sannolikhet måste ägna sig åt manuell administration som kostar både tid och pengar i förlorad effektivitet. Dagens system har helt nya förutsättningar jämfört med vad som var möjligt för tio år sedan, säger Carola Lissel, vd för Visma Software.

Kring millennieskiftet valde många, över 15 procent, att installera ett nytt system – i rädsla för den befarade så kallade "millenniebuggen". Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått snabbt.

Annons

Annons

– Oavsett om affärssystemet är byggt i molnet från början, lagrat i molnet eller finns på egen server, är dagens moderna system smarta och fyllda av automatiserad funktionalitet. Det innebär bland annat möjligheter att slippa stora delar av den ekonomiska administrationen såsom betalningar, matchning och schemaläggning, säger Carola Lissel.

3.602 svenska företad, med minst 25 anställda ingår i undersökningen. Underlaget har hämtats från Marknadsinformation i Sverige AB och analyserats av Visma under januari 2018.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons