Om Romina Pourmokthari hade frågat oss, hade vi gärna berättat

Taggar i artikeln

Hållbarhet
”Det är de exploaterande aktiviteterna som föranleder utsläppen som vi måste stoppa, inte utsläppen ensidigt för sig.” Det skriver Robin Rushdi Al-sálehi.
Publicerad
Uppdaterad

”Ett klimatdepartement räcker inte. Miljöfokus behövs för att se helheten och inte ensidigt till ett av symptomen som är ökade växthusgaser. Detta måste vår nya klimat- och miljöminister förstå.” Det skriver Robin Rushdi Al-sálehi, grundare och vd, Vakansa.

 

 

Realtid.se

Kritiken mot nedläggningen av miljödepartementet har varit stor och i en intervju med Romina Pourmokthari, Sveriges nuvarande klimat- och miljöminister, slår hon ifrån med att säga:
”Vi ser att man tidigare kanske dragit åt olika håll i stället för att samarbeta framåt, som den här regeringen vill göra. Jag hade hellre sett man ser det på det sättet: att vi startat ett klimatdepartement, vilken fantastisk nyhet!”

Hade den nya regeringen och Romina Pourmokhtari frågat oss som gått den akademiska vägen och utbildat oss inom hållbarhetsfrågor. Som jobbar i hållbarhetssfären inom näringslivet. Som driver hållbarhetsfrågorna inom civilsamhället. Så hade vi kunnat förklara detta:

Ett klimatdepartement räcker inte. Klimatförändringar och växthusgasutsläppen är bara toppen av isberget. Det är nog den vanligaste anledningen till ”greenwashing” som bedrivs idag. Om vi enbart har fokus på utsläppen och dess mängder så skulle det teoretiskt sätt gå att hugga ner hela Amazonas och plantera nya träd, i en form av additions- och subtraktionsmetod när det kommer till utsläpp.

Annons

Som forskare gärna förklarar, och som den tillträdande presidenten Lula i Brasilien förstår, så fungerar det inte så. Resten av isberget är alla de mänskliga aktiviteter som idag förändrar, och på sina håll, förstör delar av jordens alla sfärer (biosfär, litosfär, atmosfär, geosfär). Aktiviteter som förändrar miljön lokalt och regionalt. Aktiviteter som skogsskövling, dränering av våtmarker, sandmuddring, gruvdrift, fracking, utarmning av jordar eller vattenföroreningar. Aktiviteter som man tjänar massvis med pengar på att inte bry sig om och idag kompenserar med ”klimatkompensation” – istället för ordentlig miljöåterställning.

Det är de exploaterande aktiviteterna som föranleder utsläppen som vi måste stoppa, inte utsläppen ensidigt för sig. För, håll i hatten, alla aktiviteter vi någonsin gör, leder till utsläpp. Det som snarare måste ske är val/regleringar/begränsningar rörande vilka aktiviteter vi ska fortsätta göra, vilka vi ska sluta göra och vilka aktiviteter vi måste förändra i grunden.

Om näringslivet får välja, som den tyvärr hittills gjort, och nu politiken – så fortsätter man fokusera på klimat och inte miljön. Då har vi helt enkelt inte förstått komplexiteten kring hållbarhetsfrågorna och den omställning som behöver göras. Komplexiteten i hur bland annat ekosystemen fungerar, vad biologisk mångfald bidrar till och att det finns planetära gränser som människan idag överskrider med redan åskådade konsekvenser.

Annons

Att människan lyckats bidra till en global uppvärmning, är i sig en sjuklig bedrift som bara visar hur vi fullkomligt förstört miljöer runt om i världen. Fokuserar vi exempelvis enbart på gaser som kor pruttar ut, så har vi missat att djuruppfödning idag kräver ca 70 procent av Sveriges åkeryta och att en tredjedel av maten som produceras i världen idag slängs.

Att miljö- och näringsdepartementet ”dragit åt olika håll” är enligt ovan därför självklart. För med miljöfokus ser vi helheten och går till roten av problemet som behöver lösas, inte ensidigt till ett av symptomen som är ökade växthusgaser. Detta måste vår nya klimat- och miljöminister förstå för att kunna rätta resten av regeringen in i det faktamässiga ledet. Vi i hållbarhetssfären berättar gärna hur.

Robin Rushdi Al-sálehi
Grundare och vd av lokaldelningsplattformen och operatören Vakansa, opinionsbildare och affärsutvecklare på Codesign, samt styrelseledamot på ideella föreningen Young Sustainability professionals som samlar 2 100 yrkesverksamma inom hållbarhet.

Annons

 

 

Annons