Ola Serneke, Sernekes tidigare vd. Foto: TT
Foto: TT
Granskning

Ola Sernekes miljardaffär gick via tjänstemans fjällstuga

Ola Serneke förhandlade om en mångmiljardaffär i Järfälla, samtidigt bestämde han sig också för att investera i en liten fjällby där en av kommunens tjänstemän har en stuga.

Uppdaterad 2021-05-09
Publicerad 2021-05-04

Samtidigt som tjänstemannen jobbade för Sernekes investering i kommunen fick han också betalt av byggbolaget Serneke. Det visar en granskning som Göteborgsposten publicerar idag, tisdag.

En investering på 4 miljarder kronor i Fjätervålen skulle enligt byggentreprenören förvandla fjällbyn till ett nytt Åre eller Sälen. 

Första kontakten med Fjätervålen fick Ola Serneke via en stugägare i byn.  Personen som åsyftas äger den timrade stugan i skogsbrynet tillsammans med en nära släkting.

Släktingen ifråga arbetar som näringslivsutvecklare på det kommunala bolaget Järfälla Näringsliv AB, som kommunal tjänsteman. 

GP:s granskning visar att kommuntjänstemannen och Ola Serneke haft kontakt under flera års tid. Under 2015 började Järfälla kommun, där tjänstemannen är anställd, att arbeta med vad som skulle visa sig handla om miljardinvesteringar i kommunen. 

Sommaren 2017 träffade Järfälla kommun ett avtal med Serneke om att direktanvisa mark placerad vid den planerade nya tunnelbanestationen. Avtalet innebar en exklusiv rätt att förhandla med kommunen om att köpa marken – ett köp som också genomförs senare. 

Kort efter det att markanvisningsavtalet träffats kommunicerar Ola Serneke att hans bolag ska investera i Fjätervålen. 

Kontakterna om Fjätervålen fortsätter och samtidigt fortsätter tjänstemannen att ha kontakt med Ola Serneke om förhandlingarna i kommunen där han är anställd och om Serneke Groups investeringar i Järfälla. 

Den totala investeringen från byggbolagets sida rör sig om miljardbelopp. 

Inom ett par månader kommer det att finnas ett färdigt avtal som kommunens högsta förvaltningschefer godkänt. Kort därefter klubbas avtalet av politikerna. 

Bara några dagar före GP:s publicering kommer beskedet att kommuntjänstemannen blir av med sitt jobb i Järfalla kommun.

Läs granskningen i sin helhet här>>


 


 


 


 

 


 


 


 


 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in