IT & techNyhet För dig som prenumerant

Oenighet om EU-lag för AI-baserad brottsidentifiering: ”Inte sannolikt med ett förbud”

AI-experten Ivana Bartoletti, Global Privacy Officer på it-företaget Wipro.AI-experten Ivana Bartoletti, Global Privacy Officer på it-företaget Wipro.
På agendan för tisdagens trilogmöte står bland annat användandet av AI-styrda identifieringssystem i realtid inom brottsbekämpning, samt AI-användning för att känna igen, tolka och simulera mänskliga känslor. Det är två diskussionspunkter där parlamentsledamöterna och ministerrådet inte är överens och behöver besluta om en kompromiss. AI-experten Ivana Bartoletti, som är Global Privacy Officer på it-företaget Wipro, säger till Realtid att hon inte tror att det kommer att införas ett förbud.
Publicerad
Uppdaterad
Under tisdagen hålls nästa EU-förhandling angående EU AI Act – EU:s lagförslag om artificiell intelligens. Men parlamentsledamöterna och ministerrådet är inte överens om hur EU ska se på AI-styrda realtidsbaserade identifieringssystem inom brottsbekämpning, samt AI-användning för att känna igen, tolka och simulera mänskliga känslor.

Anders Frick

Idag diskuteras artificiell intelligens på ett trepartsmöte mellan företrädare för Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen. EU-ledamöterna vill ha ett förbud mot AI-styrda identifieringssystem i realtid inom rättsväsendet, medan ministerrådet tycker att detta ska kunna användas med hjälp av undantag. EU:s föreslagna kompromiss begränsar användandet till specifika fall, som exempelvis vid förbyggande av terrorattacker. AI-experten Ivana Bartoletti, som är Global Privacy Officer på it-företaget Wipro, säger till Realtid att hon inte tror att det kommer att införas ett förbud.

tests

00000000

000000

000000

000000

Har du redan ett konto.

Teckna premiumabonnemang

Månad
299
kronor per månad

Ex moms
Registrera med företagsmejl

Mest populär
Helår
274
kronor per månad

Betala 3 289 kr per år
och spara 299 kr

Team

Medlemskap till hela företaget.
Få upp till 50% rabatt>>

Det här får du som medlem

  • Tillgång till allt vårt Premium-innehåll på Realtid.
  • Nyheter, analyser, granskningar och reportage för beslutsfattare.
  • Krönikor, och analyser från ledande profiler.
  • Bli en del av vår community.

Så här fungerar Premium

  • Betala per månad eller år.
  • Säg upp enkelt när du vill.
  • Välj mellan kort, Klarna eller företagsfaktura som betalningsalternativ.
  • Läs fullständiga villkor här.

Frågor?

Annons