- Publicerad
- Uppdaterad
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gör ett ett nytt försök att hantera fastighetskrisen genom ett planerat möte med politiker, ministerier och branschrepresentanter i Hamburg den 6 december.
Cia Erander
Informationen om mötet kommer, enligt Reuters, från två högt uppsatta branschföreträdare.
”Det visar att något händer,” sade Iris Schoeberl, ordförande för den tyska fastighetsföreningen, som representerar 37 000 företag.
Under åratal drev låga räntor och en stark ekonomi en tysk fastighetsboom, som slutade 2022 när galopperande inflation tvingade Europeiska centralbanken att snabbt höja lönekostnaderna.
ECB:s räntesänkning i juni väckte hopp om en återhämtning, men cheferna förblir försiktiga.
Nödvändigt med konkreta åtgärder
”Vi behöver konkreta steg och verkliga åtgärder,” säger Tim-Oliver Mueller, chef för den tyska byggindustrifederationen.
Tysklands fastighetsindustri på 730 miljarder euro bidrar med en femtedel av landets produktion och överskuggar bilindustrin.
Branschledare har pressat på en sänkning av Tysklands fastighetsskatt, som kan vara 6% av priset på ett hem.
Tyskland har misslyckats med att nå sitt mål att bygga 400 000 lägenheter per år när miljoner människor flyttar till landet för att undkomma krig och söka arbete.
Extremhögern kan dra nytta av bostadskrisen
Det extremhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD), som har kampanjat för politiker som stödjer bostäder, har en chans att vinna delstatsvalet senare i år.
”Bostadsbristen kan leda till att populister alltmer tar upp frågan med till synes enkla svar,” varnar Iris Schoeberl från den tyska fastighetsföreningen.
Hon driver på åtgärder som gör det möjligt att bygga snabbt, och är för konsekvent låga räntelån från en statligt stödd bank.
”Vad fastighetsbranschen behöver är förtroende och förmågan att planera,” säger hon.
Läs mer:
Tyskland går mot strömmen – krymper när Europas ekonomi växer. Realtid